Gå til sidens hovedinnhold

- Han spiller jo bedre enn computerne!

Stormester Rune Djurhuus gjorde store øyne.

OSLO SCHAKSELSKAP (Nettavisen): Den norske stormesteren Rune Djurhuus, som driver sjakkspalten i Aftenposten, er en av mange som lar seg imponere over Magnus Carlsen i Tata Steel.

Djurhuus har spesielt lagt merke til én ting - sluttfasen i Carlsens partier.

Djurhuus er selv kjent som ekspert på det såkalte sluttspillet og har hentet mange av sine seire der. Han har fulgt nøye med på landsmannen i Nederland.

- Han spiller bedre enn computerne, utbrøt han under onsdagens parti der Erwin L’Ami måtte strekke våpen.

Det så lenge ut som hjemmehåpet skulle berge remis, men nok en gang ble Carlsen for sterk på slutten.

LES OGSÅ:- Det er veldig tøft for oss andre

Skal være umulig
Det skal egentlig være umulig. De beste maskinene er i dag så gode at de på papiret vinner 99 av 100 ganger mot de beste menneskene.

- Sjakkmotorene har i mange av sluttspillene til Magnus vurdert stillingen som litt bedre for Magnus, men på langt nær vunnet. Slik går det kanskje 10-15 trekk. Og så oppdager sjakkmotorene at Magnus står til vinst, sier Rune Djurhuus til Nettavisen.

LES OGSÅ:Vi testet verdens beste sjakkprogram
LES OGSÅ:Bug felte mennesket mot maskinen

Særlig avslutningen mot Sergej Karjakin fikk sjakkekspertisen til å sperre øynene opp.

Etter nesten sju timers spill og 90 trekk måtte en svært skuffet Karjakin innse at han var blitt lurt av verdenseneren fra Norge.

- Fantastisk, han maler dem i stykker. Magnus viser at hvis en bare holder det gående lenge nok, dukker det opp sjanser. Dette er noe annet enn den sovjetiske skolen med Kasparov i spissen. Der leter man etter evige sannheter. Magnus er praktikeren og eksponent for den nye vinen, sa Nettavisen-ekspert Leif Erlend Johannessen.

«Det som var å presse blod ut av en stein», skriver det anerkjente sjakknettstedet Chessvibes.

- Motstanderne gjør selvsagt ofte noen feil underveis, men det forteller meg også at Magnus i alle fall tidvis er bedre enn computerne til å finne de gode vinstplanene i sluttspill, og også bedre til å vurdere hvor god en stilling «virkelig» er, sier Djurhuus.

Han poengterer at maskinene, som beregner alle stillinger i tall (1 poeng er verdt en bonde), ikke alltid fanger opp om stillingen er vunnet, remis eller tapt, mens Carlsen klarer å analysere seg til en ganske sikker vurdering.

Det er mulig fordi det er færre brikker igjen å holde styr på, men samtidig svært vanskelig fordi det krever intuisjon og fingerfølelse i tillegg til regneferdigheter.

LES OGSÅ:Se godbitene fra eliteserien
LES OGSÅ:Her er sjakkens Dream Team

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken