Gå til sidens hovedinnhold

- Han spiller som han var 23 år!

Simen Agdestein (46) vant ny storturnering.

Det ble hjemmeseier i sjakkturneringen Oslo Chess International, selv om eneste nordmann rangert blant de ti beste, var Simen Agdestein (nummer 5).

Agdestein slo Nettavisens ekspert Leif Erlend Johannessen i det avgjørende partiet.

- Jeg spiller ingen rolle om jeg vant turneringen. Det viktigste er å spille interessante partier, men det er selvsagt hyggeligere å vinne, sier Simen Agdestein til Nettavisen.

- Jeg prøver å ikke være feig. Jeg spilte knallhardt, som jeg sier til elevene at de skal gjøre. Da må jeg nesten gjøre det selv også, sier sjakklæreren på Norges Toppidrettsgymnas.

Her er alle resultatene
Se partier fra turneringen

Norsk derby
Leif Erlend Johannessen var altså blant dem som fikk smake på den aggressive spillestilen til stormesterkollegaen.

- Morsomt med norsk derby på førstebord i siste runde. Simen spiller som om han var 23 år for tiden, så jeg ser frem til en spennende fight! sa han før partiet.

Det ble litt for spennende.

Johannessen endte på 5. plass, mens Agdestein tok sin andre store seier på kort tid. I sommer vant han XV Obert Internacional Sant Martí i Barcelona.

- Jeg tror jeg må 25 år tilbake - minst - for å gjenkjenne følelsen, sa han etter en av tidenes sterkeste norske prestasjoner.

Det store målet er OL i Tromsø neste år.

- Det tar tid å trene seg opp igjen. Jeg har spilt rundt 30 partier nå. Jeg tror jeg trenger 100, sier han og forteller at turen nå går til EM for klubblag og EM for landslag.

Kjendis på 80-tallet
Agdestein ble kjent langt utenfor Norges grenser på slutten av 80-tallet som stormester i sjakk og landslagsspiller i fotball. Han har deltatt i Skal vi danse på TV 2 og Tufte på TV Norge.

En kneskade satte stopper for fotballkarrieren, men for spilleren som hadde de beste fysiske testene på fotball-landslaget er åpenbart 46 år ingen sjakkalder.

- Jeg ble sliten denne gangen, understreker han.

Spillere som verdensmester Vishy Anand (43) og Boris Gelfand (45) har også vist at det er mulig å henge med i toppen i godt voksen alder.

Blant de 200 beste i verden
Agdesteins fremgang gjør at han suser oppover verdensrankingen. Fra en 345. plass er han nå uoffisielt nummer 172 - hårfint bak eks-verdensmester Anatolij Karpov som Nettavisen møtte i august.

Agdestein og Johannessen var sørgelig alene i toppen i Oslo Chess International som arrangeres og sponses av forfatter og sjakkspiller Hans Olav Lahlum. Tredje beste nordmann ble Atle Grønn på 15. plass.

Lars Oskar Hauge (14) lå lenge godt an til å ta sitt andre napp i tittelen internasjonal mester, men tre tap på slutten ødela planene.

FÅ SISTE SJAKKNYTT:Bli tilhenger på Facebook

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken