Gå til sidens hovedinnhold

Han trosser Norges rikeste mann

Jon Hindar og John Fredrikssen kjemper om milliarder. - Prisen er helt feil.

Etter at Oslo Børs stengte handelen tirsdag annonserte Marine Harvest, verdens største produsen av sjømat og kontrollert av Norges tidligere rikeste mann, nå kypriot, John Fredriksen, et bud på statskontrollerte oppdrettsselskapet Cermaq.

Budet er på 105 kroner per aksje, noe som er 22 prosent over tirsdagens sluttkurs.

Om budet aksepteres, skal kjøpet finansieres med 50 prosent aksjer i Marine Harvest og 50 prosent kontanter.

- Prisen er helt feil
Nå slår Cermaq tilbake og oppfordrer aksjonærene til å se bort ifra Marine Harvest sitt bud.

- Prisen er helt feil, sier konsernsjef Jon Hindar i Cermaq.

- Det er vel ikke feil å si at det har vært kontakt mellom selskapene om en potensiell fusjon, også lenge før min tid, sier Hindar.

- Så nei, budet kom vel ikke som et sjokk, fortsetter han.

- Har dere vært i kontakt med største aksjonær, Næringsdepartementet?

- Det er naturlig for oss å ha en dialog med de største aksjonæren, men hva kontakten går ut på, har jeg ingen kommentar til, sier Hindar.

- Får ikke kjøpe aktør
En viktig forutsetning for Marine Harvest sitt bud, er at Cermaq ikke kjøper det peruanske sjømatselskapet Copeinca, som Cermaq er budgiver på. Selskapet er i skrivende stund verdsatt til 4,25 milliarder kroner.

- Gjør Marine Harvest dette for å ødelegge for oppkjøpet av Copeinca?

- Det er ikke min forståelse. Jeg ville forstått det hvis det var finansielt motivert, men at det ligger industrielle vurderinger til grunn, er jeg fundamentalt uenig i, sier Hindar.

Marine Harvest har allerede kjøpt 4,7 prosent av aksjene i Cermaq, mens den norske stat sitter med 43,54 prosent av aksjene i selskapet. Det er dermed en forutsetning av staten sier ja.

Kan forhindre oppkjøp
Staten har ennå ikke flagget sitt standpunkt, men kommunikasjonsdirektør Lise Bergan i Cermaq bekrefter overfor Nettavisen NA24 at det trengs totredelers flertall på selskapets generalforsamling for å få gjennomført oppkjøpet.

- Det trengs totredelers flertall på generalforsamlingen for å få gjennom et oppkjøp, sier Bergan til Nettavisen NA24.

Det betyr at Cermaq har en teoretisk mulighet til å forhindre oppkjøpet av Copeinca, med litt mobilisering blant de øvrige private aksjonærene.

I en melding fra Cermaq, er styret overbevist om det strategiske rasjonale og attraktiviteten for Cermaq ved Copeinca-transaksjonen.

«Cermaq er meget trygg på at man skal kunne levere de årlige annonserte synergier fra transaksjonen som på nåværende tidspunkt er estimert til 250-270 millioner kroner», heter det i meldingen.

Omega-3

En kritisk faktor for videre vekst i lakseindustrien er tilgang på fiskeoljen omega-3.

«Cermaq vil gjennom oppkjøpet sikre mer enn 50 prosent av sitt nåværende behov for omega-3. Copeinca-transaksjonen vil derfor gi ytterligere fordeler til enhver konsoliderende transaksjon innen fôr og/eller oppdrett», skriver Cermaq.

Cermaq kan heller ikke sette seg ned med Marine Harvest og diskutere et eventuelt oppkjøp som følge av allerede inngåtte avtaler med Copeinca.

«Gjennom de avtaler som er inngått med Copeinca er Cermaq forpliktet til å fullføre den avtalte prosessen i forbindelse med denne transaksjonen. Dette forhindrer selskapet fra å engasjere seg i diskusjoner med Marine Harvest som er basert på en forutsetning om at Copeinca-transaksjonen ikke gjennomføres», skriver Cermaq.

Markedsverdien på Cermaq var 7,95 milliarder kroner ved børsslutt. Det nye budet verdsetter dermed selskapet til 9,7 milliarder kroner.

Marine Harvest har til sammenligning en markedsverdi på 22,5 milliarder.

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren

Kommentarer til denne saken