Gå til sidens hovedinnhold

Hangeland måtte gi tapt mot Forlan

Atlético Madrid tok sin første Europa League-tittel noensinne. Helten heter uten tvil Diego Forlan.

Det sto 1-1 etter ordinær tid og lagene måtte ut i ekstraomganger. Da kom endelig avgjørelsen. Atlético Madrids Diego Forlan scoret sitt andre for kvelden, og ble med det den store helten i Madrid.

Spanjolene rundspilte Fulhams forsvar, der Hangeland har stopperposisjon, og scoret 2-1-målet som sendte pokalen til Vicente Caldéron.

- Dette er helt utrolig. Vi er kjempeglade for seieren. Denne tittelen må vi nyte. Det er lenge siden vi har vunnet noe, sa en lykkelig og noe preget Forlan til Viasat etter kampen.

Det er første gang de rødhvite tar tittelen. Sist gang et spansk lag presterte det samme var i 2007 da Sevilla vant turneringen.

Pokalen blir nok en god trøst for trener Quique Flores, som må nøye seg med en 9. plass i den spanske serien i år.

Tre nordmenn i troppen
Forsvarskjempen Hangeland spilte hele kampen, mens de andre nordmennene, Bjørn Helge Riise og Erik Nevland satt på benken. Sistnevnte kom inn med friske bein ti minutter før ordinær tid. Ikke overraskende var han svært skuffet etter finaletapet.

- Det er utrolig skuffende å tape to minutter før kampslutt, sa Nevland.

I sin siste kamp som Fulham-spiller prøvde han likevel å se på det positive.

- Prestasjonen vi har gjort ved å bli nummer to i Europe League er gull verdt. Vi må være stolte av det vi har klart å oppnå.

Atlético best før pause
En fullsatt stadion, fylt til randen av liv og spente supportere, sørget for en nervøs start i Hamburg. Spanjolene var først til å riste av seg nervene og etablerte etter hvert en viss dominans. Med flott angrepsfotball var de etter 12 minutter svært nære ledelse da Forlan sendte ballen i stolpen.

Tjue minutter senere kom det første målet i finalen. Kampens store mann, Forlan, fikk servert ballen rett foran mål og plasserte den lekkert i venstre hjørne. Fulham-spillerne ropte på offside, men dommer Nicola Rizzoli godkjente scoringen.

1-0-målet satte fart i engelskmennene, som fem minutter senere utlignet ved Simon Davies. Bobby Zamora driblet seg inn i 16-meteren. Ballen endte til slutt hos Davies, som på nydelig vis scoret på helvolley.

Dermed sto det 1-1 til pause. De Atlético spilte offensivt, men Fulham forsvarte seg bra.

Fulham nærmest scoring
Etter pause kom Fulham friske ut av garderoben. De presset motstanderen bakover på banen med hurtige overganger. David De Gea klarer så vidt å redde et skudd fra målscorer Davies.

Tross tamme Atlético-spillere maktet ikke Fulham å score. Nevland ble satt inn på kanten i det 83. minutt for å prøve og avgjøre før full tid. Det ble likevel slappere da 90 minutter nærmet seg. Spillerne belaget seg på ekstraomganger, som også ble realitet da det etter full tid sto 1-1 i finalen.

Avgjørelsen kom
Første ekstraomgang ble spilt uten dramatikk. Kommende Viking-spiller Nevland hadde en sjanse, men skuddet endte i intet. Mye nærmere var Atlético da både Eduardo Salvio og Sergio Agüero på hvert sitt forsøk hårfint plasserte ballen utenfor stolpene.

I den andre ekstraomgangen var det liten tvil om at spillerne begynte å slite på gressmatta. En avgjørelse på straffer virket ikke så fjernt.

Men en utslitt Forlan gjorde det ingen trodde han hadde krefter til. Sammen med spisspartner Agüero rundspilte han motstanderens forsvar, og skjøt ballen i mål, via beina til en knust Hangeland, som ellers spilte en meget bra kamp.

Med 2-1 og tre minutter igjen så det ut til at Atlético skulle klare det.

Og det gjorde de. Sønderknuste engelskmenn (og nordmenn) måtte innse at pokalen endte i spanske hender.

- Det var tøft. Vi spilte bra til å begynne med, men kampen ble tøff. Men vi vant! Konkluderte en lykkelig Forlan.

Veien til finalen
Atlético Madrid gikk videre til Europa League etter en tredjeplass i sin gruppe i Champions League. I utslagsspillet endte fem av åtte kamper med uavgjort. Spanjolene har spilt bra når det gjelder, og avgjort de fleste kampene på bortebane. Mot Liverpool i semifinalen hadde Atlético med seg 1-0-seier før bortemøtet på Anfield. Hjemmelaget gikk opp i 2-0-ledelse, men en avgjørende nettkjenning av Forlan sendte de det spanske hovedstadslaget til finalen med bortemålsfordel.

Fulham gikk lett videre fra kvalifiseringsrunden, mens de i gruppespillet kjempet seg videre med en flott sluttspurt. I de resterende kampene møtte engelskmennene tøff motstand, men på magisk vis slo de ut blant andre Juventus i åttendedelsfinalen. Etter en mirakuløs opphenting i semifinalen mot Hamburg var finalen et faktum for laget med fem nordmenn om bord.

Finalen vant altså Atlético Madrid med Forlan i spissen, og drømmen ble virkelig for klubben, som ellers blir sett på som ganske liten i det store selskap.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken