Gå til sidens hovedinnhold

- Hans egne spillere ler av ham

Ordkrigen er i gang før VM-playoffen. Les alt om de fire kampene her!

Lørdag spilles den første av to kamper i den europeiske playoffen. Vinneren over to kamper sikrer seg billett til VM i Sør-Afrika i 2010, så det er dermed mye som står på spill.

Takket være et meget omstridt seedingssystem har de største nasjonene fått en - på papiret - lettere vei til mesterskapet enn det som først var tilfelle. I stedet for ren trekning, har lag som Russland og Portugal blitt satt opp mot henholdsvis Slovenia og Bosnia-Hercegovina. I utgangspunktet svært overkommelig for gigantnasjonene.

Dermed blir kanskje et av de mer åpne oppgjørene duellen mellom Frankrike og Irland. Begge lagene har lange VM-tradisjoner, og selv om Frankrike nok regnes som favoritt, så er irene kjent for en moral og glød, som på en god dag kan være nok til og senke hvem som helst. I tillegg er ikke franskmennene lenger like overlegne nå som de var på slutten av 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet. Under EM i 2008, ble de blant annet slått ut av turneringen allerede under gruppespillet, noe landslagstrener Raymond Domenech fikk mye av skylden for.

- Spillerne ler av han
At Domenech er en omstridt figur i Frankrike har også irene fått med seg. De grønnes beinharde midtstopper, Richard Dunne, er en av de som følger nøye med på hva som skjer hos franskmennene, og er ikke nådig i sin kritikk av deres landslagssjef.

- Hver gang det nærmer seg en turnering, så har Frankrike et lag med klassespillere, men det er likevel en mann som klarer å spolere alt, sier Dunne ifølge Sky Sports.

- Du ser hvordan folk reagerer på han. Om ansiktet hans havner opp på storskjermen under tenniskamper så blir han buet ut. Til og med hans egne spillere ler av ham, sier iren.

Frankrike har likevel vist god form under Domenech den siste tiden, og før møtet med Irland står de uten tap på sine seks siste kvalikkamper. Det har også Dunne notert seg.

- Domenechs trenerstil kan være en svakhet for dem, eller så er det bare et forsøk på å lure oss. Frankrike har spilt veldig bra de siste kampene, men om vi kan kjempe hardt, og gjøre dette til en duellkamp, så har nok vi den type spillere som skal til for å vinne kampen, sier den tøffe forsvareren.

- I de siste store mesterskapene har det ikke gått på skinner for Frankrike. De har som regel kommet seg videre fra kvalifiseringen, men kanskje det er på tide at vi setter en stopper for det. Og vi vet at om vi skulle ta ledelsen, så har de trolig ikke den type spiller på topp som kan snu det hele i deres favør, sier den irske stopperen.

Irland har måttet tåle en del skader før den viktige kampen, og blant annet må Giovani Trapattonis menn klare seg uten Manchester City-målvakt Shay Given som er skadet. Også reservekeeper Joe Murphy har hatt skadeproblemer før oppgjøret, men mannen som til daglig tjener sine penger i lille Scunthorpe er ventet å bli klar til storduellen.

- Må klare det uten Ronaldo
Portugal møter som nevnt Bosnia-Hercegovina hjemme lørdag, en kamp de helst bør vinne, men det må de klare uten skadde Cristiano Ronaldo. Real Madrid-stjernen pådro seg en skade mot Marseille i Mesterligaen, og vondt ble verre da han igjen skadet seg på landslagsoppdrag ti dager senere. Siden den gang har han vært ute.

Portugal-ving Simao mener at laget nå må vise at de kan prestere uten Ronaldo.

- Vi vet at Ronaldo er en viktig spiller, men det viktigste her er spillergruppen. Det hadde vært bra for oss å ha ham med, men vi har mange kvalitetsspillere som vil gjøre sitt beste. Vi kan ikke bruke Ronaldos fravær som noen unnskyldning, sier Atletico Madrid-spilleren ifølge Reuters.

- Det blir en vanskelig kamp. Bosnia har en rekke tekniske spillere, men vi har hatt god tid til å forberede oss, og vet hva som skal til for å vinne. Dette vil være en av de største kampene i vår karriere, og vi må yte maks, forteller Portugal-vingen.

Portugal er for tiden ranket som den tidende beste nasjonen i verden, og blir dermed regnet som favoritt mot et angrepsvillig Bosnia. Portugal-trener Carlos Queiroz er imidlertid ikke like begeistret for dette favorittstemplet.

- Det blir ingen lett kamp, men det blir ikke lett for Bosnia heller. Begge lag har sjansen til å vinne, ingen er favoritter. Små detaljer og konsentrasjon vil avgjøre, sier han.

Feilfrie Hiddink
For Russland og deres trener Guus Hiddink står det ekstra mye på spill lørdag kveld. Ikke bare en VM-plass, men også nederlenderens utrolige statistikk skal forsvares.

63-åringen ledet nemlig hjemlandet Nederland til VM i 1998, før han tok Australia til samme turnering i 2006. Som sjef for Russland første han laget til EM i 2008. Med andre ord har den rutinerte treneren aldri feilet i en kvalifisering med et landslag.

- Jeg bryr meg ikke så mye om min personlige statistikk. Vi har et mye større mål for øye, og må gjøre alt vi kan for å kvalifisere oss til Sør-Afrika, sier Hiddink ifølge Reuters.

I Tillegg til stor kvaliksuksess har Hiddink også gjort seg bemerket under selve mesterskapene. I 2002 ledet han Sør-Korea til en sensasjonell VM-semifinale på hjemmebane, mens han i 2008 ledet Russland til sin beste turneringsplassering på 20 år. Med Australia var nederlenderen uheldig som røk ut mot Italia i sluttspillet.

Lørdag venter altså Slovenia på hjemmebane. Et lag som ifølge Hiddink ikke må undervurderes.

- Slovenia har et av de beste forsvarene i verden. De har bare sluppet inn fire mål på 10 kamper i kvalifiseringen. Vi må ikke undervurdere motstanderen, sier Russlands meritterte sjef.

Selvsikker Rehhagel
Den siste, og kanskje minst interessante av de fire playoffkampene, spilles mellom Hellas og Ukraina. Tyske Otto Rehhagel, som ledet Hellas til EM-gull i 2004, har fortsatt til gode å lede sine menn til et verdensmesterskap, men tror det vil snu nå.

- Vi har dessverre ikke muligheten til å bruke alle våre beste spillere i denne kampen. Spillere som Giourkas Seitaridis og Vasilis Torosidis er skadet, sier tyskeren.

- Men jeg har troen på dette laget. Jeg er litt usikker på hvordan vi skal spille, men vi må gå ut på banen å vise at vi har de kvalitetene som kreves, sier Hellas' lagleder.

Alle de fire returkampene i playoffen spilles onsdag 18. november.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken