Gå til sidens hovedinnhold

Håp for sinte kvinner

Ekstrakt fra pollenkorn kan hjelpe kvinner som sliter med sinne og irritabilitet før menstruasjon (PMS), viser ny, norsk forskning.

På den årlige kongressen for europeiske gynekologer i Helsingfors var lege Gerhard Gerhardsen invitert til å legge frem resultatene under hovedprogrammet.

– Vi fant at pollenmedisinen Femal hadde signifikant effekt. Kvinner som sliter med sinne før menstruasjon fikk spesielt godt utbytte av å ta ekstrakt fra pollen. De europeiske gynekologene var interessert i disse resultatene, sier Gerhardsen.

I dag finnes det ingen konvensjonelle legemidler som hjelper mot PMS. Heller ikke naturmedisin har tidligere kunnet bevise en slik effekt.

Pollen-løsning
Siden 1960-tallet er det blitt forsket på helsemessige gevinster av pollen, men først nå er det bevist at pollen hjelper mot PMS.

101 norske kvinner deltok i studien der pollenproduktet Femal er testet. Felles for alle kvinnene er at de sliter med humørsvingninger noen dager før menstruasjon hver måned. PMS-plagene rammer også omgivelsene.

Alle kvinnene som deltok har vanlig menstruasjonssyklus og kraftig PMS.

Depresjon og sinne
– Blant kvinnene som sliter med sinne og irritabilitet, opplevde flere enn halvparten en forbedring ved bruk av Femal, sier Gerhardsen.

Internasjonalt er det definert 10 ulike plager knyttet til PMS, fra depresjon til sinne. Pollen har størst effekt på humørsvingninger og irritabilitet, viser undersøkelsen.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken