- Det er for tidlig å komme med en konkret prognose nå, men vi håper at den positive utviklingen som vi så i 2009, hvor nordmenn igjen ferierte i eget land, skal fortsette.

Det sier reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge til Nettavisen.

Trygge Norge

For selv om det nå etter askeskyen er billigere å fly til sørlige deler av Europa og den norske kronekursen står sterkt, så velger mange det norske og trygge alternativet i sommer.

- Vi er selvfølgelig spente på hvordan det går, men tror nok at asken fra Island og den usikkerheten som er skapt kan få en del nordmenn til også i år å velge Norge som reisemål. Det som taler mot en slik utvikling er en fortsatt sterk krone, usikkerhet omkring sommerværet og ikke minst gode priser på Syden-ferier.

Opptur i fjor

Tall fra i fjor viser at to av tre feriereiser som nordmenn dro på i 2009, var innad i Norge. En økning på tre prosent viser en oppsummering gjort av Innovasjon Norge.

- Finanskrisen fikk både nordmenn og utlendinger til i større grad å feriere hjemme i 2009. Vi ser fortsatt ettervirkninger av dette både i Europa og USA, hvor det er usikkerhet omkring økonomien og stor arbeidsledighet, sier Tuftin.

Han refererer også til undersøkelser som viser at nordmenn ønsker å feriere i eget land.

- Men de vet faktisk lite om hva som kan oppleves, legger han til.

Et godt tegn er derimot at de opplevelsene vi får når vi er på ferie i Norge ofte settes høyere enn opplevelser på eksotiske steder i utlandet.

- Det er derfor viktig at norsk reiselivsnæring er synlig i mediebildet, slik at vi kan kommunisere de flotte opplevelsene man kan få i Norge, sier Tuftin.

Prisene skremmer utlendingene

Mye tyder på at det nevnte reiselivet her hjemme bare blir mer avhengig av norske turister i årene som kommer.

- Euroen har sunket i verdi og kronekursen har gått opp. Det gjør en tur til Norge mellom 8 og 10 prosent dyrere i 2011 enn den er i 2010, sier direktør Kristiane Heyne-Strauch i Service Reisen Giessen til NTB.

Det kom fram da 280 reiseoperatører fra 25 land var på plass under Norwegian Travel Workshop i Molde.

Heyne-Strauch sender årlig mer enn 10.000 tyskere til Norge på gruppereiser. Natur, fisk, stillhet og frisk luft er det som lokker tyskerne til Norge, mener hun.

65 prosent av alle turister kommer fra noen få europeiske land: Sverige, Danmark, Tyskland, Nederland og Storbritannia. Alle disse rammes av en sterk kronekurs på neste års reiser.

Trøsten er at et hotellopphold koster omtrent det samme her i Norge som i Sverige.