Gå til sidens hovedinnhold

Håper på rene tårn før sommeren

Helseminister Ansgar Gabrielsen (H) håper at alle de 600-700 kjøletårnene i landet skal være renset før sommervarmen kommer.

Fortsatt er seks personer alvorlig syke av legionella-bakterien i Fredrikstad. Nå skal kontrollen med alle kjøletårn forbedres.

STORTINGET (TV 2 Nettavisen): - Vi vurderer et generelt pålegg om rensning før sommervarmen setter inn, sier Ansgar Gabrielsen.

- Bør det ikke være naturlig at alle kjøletårn skal renses etter katastrofen i Fredrikstad?

- Vi må sjekke hvilke hjemler vi har, vi kan ikke gi slike påbud på strak arm, sier Gabrielsen til TV 2 Nettavisen.

Han har gitt beskjed om at kjøletårnene som hører inn under de fem helseforetakene som helseministeren har ansvar for, skal renses.

- En kollega i et annet land i Europa fortalte meg at de hadde hatt legionellasmitte på sykehus. Det er klart at smitte på et slikt sted der folk ikke er helt i form, ikke er bra.

- Frykter du smitte av legionella på norske sykehus?

- Vi renser nå for å komme all frykt i forkjøpet.

Forsvarte Høybråten
Gabrielsen står fast på at tidligere helseminister Dagfinn Høybråten (KrF) gjorde en god jobb med å følge opp tiltak etter legionella-tragedien i Stavanger der sju personer døde. Folkehelseinstituttet laget en veileder på 37 sider som ble sendt ut til landets kommuner og eierne av kjøletårnene.

Men kommunene og eierne har ikke fulgt opp pålegget om å kontrollere kjøletårn.

- Ingen i denne sal hadde innvendinger til tiltakene som ble gjennomført, sa Gabrielsen i Stortingets muntlige spørretime i dag.

Vanligvis må regjeringsmedlemmene stå skolerett mens opposisjonen kan stille uanmeldte spørsmål under spørretimen. Men til tross for at hele fem mennesker har mistet livet etter legionella-utbruddet i Fredrikstad og nær 100 personer er lagt inn på sykehus med fare for smitte, var det ingen som ville kritisere Gabrielsen.

- Dette er ikke tiden for å jakte på syndebukker, sa John Alvheim, Frps alltid så hardtslående mann.

Vil frata kommuner kontrollen
Gabrielsen varsler også at han vil flytte kontrollen med kjøletårn fra kommunene til spesialistene og sende regningen til eierne.

- Vi har flere kontrollorgan allerede, som Det Norske Veritas. Løsningen på dette er at kompetente kontrollører gjør jobben. Det er de som eier kjøletårnene som må betale kostnadene. Slik er det ellers også. Hvis du har feil med bremsene, kan du ikke skylde på Biltilsynet.

Reklame

Slik forvandler du mobilen til et kraftig varmekamera

Kommentarer til denne saken