Gå til sidens hovedinnhold

Har beslaglagt 4,9 millioner sigaretter

- Dette har vi advart mot lenge, sier tobakksgigant.

Beslagsstatistikken for første halvår i 2012 er lagt fram. Tollvesenet har hittil i år beslaglagt store mengder sigaretter og tobakk.

Beslag av sigaretter økte med 184.468 sigaretter, til nesten 4,9 millioner. Økningen tilsvarer 9.323 tjuepakninger, fra første halvår i 2011. Også andre tobakksvarer har økt med 126 kilo til over 1,2 tonn, som tilsvarer 2.520 pakker rullingstobakk.

- Det følger en trend de siste årene med en økning i ulovlig omsetning av sigaretter. Dette har vi advart mot lenge, sier Nordan Helland, talsperson for Philip Morris, til Nettavisen NA24.

Han mener at konsekvensene av tobakkspolitikken fører til mer ukontrollert omsetning.

- Tobakk er en lovlig vare i Norge, men regjeringens tobakkspolitikk har ført til at vi i dag har 40 prosent uregistrert omsetning her i landet. De organiserte kriminelle jubler! Sier Helland til NRK.

Det er de høye avgiftene på tobakk i Norge som gjør at nordmenn drar til Sverige og kjøper store mengder for å spare penger.

Ønsker færrest røykere
- Fremskrittspartiet er tilhenger av en politikk som begrenser bruken av tobakk, men den skal være kunnskapsbasert, sier Fremskrittspartiets helsepolitiske talsmann Per Arne Olsen til Handelsbladet FK.

Til Nettavisen NA24 forteller han at han ønsker at færrest skal røyke.

- Vi har mer tro på kampanjer om motivasjon og informasjon. Vi ønsker å saklig informere om skader og tror da at andelen røykere kommer til å gå ned.

Fremskrittspartiet er ikke tilhengere av å innføre forbud mot røyk. Olsen tror at hvis man forbyr tobakk i Norge vil det bidra til at ulovlige kanaler vil tre seg fram.

- Vi ønsker at omsetning skal foregå i kontrollerte former. Det er nok det myndighetene vil også, men den politikken de fører, fører til det motsatte, sier Helland.

Tobakksfritt samfunn
Helse- og omsorgsdepartementet har lagt fram et nytt forslag der det heter: «Formålet med denne lov er å begrense de helseskader som bruk av tobakksvarer medfører gjennom å redusere forbruket og på sikt oppnå et tobakksfritt samfunn.» De ønsker at målet om et tobakksfritt samfunn skal inn som del av formålsparagrafen i tobakksskadeloven.

Dette utsagnet var pakket godt inn i høringsnotatet fra departementet, ikke før på side 102 av 111 var det å finne.

- Dette er i praksis en snikinnføring av et forbud mot tobakksvarer i Norge, sier styreleder Jan Robert Kvam i tobakksindustriens Felleskontor til Handelsbladet FK.

NHO går hardt ut mot forslaget i sitt høringssvar. «Ved å vedta dette formålet gir lovgiver varsel om en tilstand som betinger inngrep i en rekke grunnleggende friheter. Dette er en konstitusjonelt helt uakseptabelt lovgivningsteknikk.»

Reklame

Nå får du hotellrom, frokost og middag for kun 795 kroner

Kommentarer til denne saken