VALLE (Nettavisen): I den moderne fotballen blir det stadig mer vanlig at unge norske talenter reiser utenlands i svært ung alder.

Håvard Nordtveit (nå Borussia Mönchengladbach) reiste for eksempel fra Haugesund til Arsenal som 17-åring, mens Dag Alexander Olsen (nå Valencia) forlot Gjøvik/Lyn til fordel for Tottenham i samme alder.

Det er i bunn og grunn mange eksempler på spillere som har tatt turen til det store utland i tenårene, men svært få av disse har gjort stor suksess.

Følg Vålerenga - Aalesund i Nettavisens livesenter fra 19.00!

- Er helt åpenbart
Som 18-åring fikk også Vålerengas Stefan Strandberg muligheten til å vise seg fram i klubber som Portsmouth, Derby, West Ham og tyske Stuttgart.

Men noe tidlig utenlandsopphold ble det aldri på den lovende forsvarsspilleren. I stedet ble han værende hos Mandalskameratene, før turen gikk videre til Oslo i 2009.

Det tror VIF-trener Martin Andresen er en av de viktigste grunnene til at 20-åringen nå er i ferd med å utvikle seg til å bli en av Norges mest lovende midtstoppere.

- Det er helt åpenbart. Det at han ble her i Norge tror jeg har vært den viktigste forutsetningen for at han har kommet opp på det nivået han er, sier Andresen til Nettavisen.

- I en klubb som Vålerenga har vi hele veien hatt fokus på de veldig gode ferdighetene han har og jobber hele veien med å forbedre dem.

- Perfekt stoppertype
Strandberg spilte seg inn på førstelaget til Oslo-klubben forrige sesong, etter å ha tilbrakt mye tid på benken og ute på lån det første året.

Sammen med mer rutinerte André Muri har unggutten fra Sørlandet dannet en solid stopperduo. Det at Strandberg er en såkalt spillende forsvarsspiller mener sjefen er viktig.

- Ja, vi må ha en slik type stopper som Stefan slik vi spiller. Han er god i pasningsspillet, god med ballen og god i duellspillet, sier VIF-treneren.

- Som stopper er du jo først og fremst forsvarsspiller, men slik vi spiller kan du ikke bare være det, sier den tidligere Blackburn-proffen.

Strandbergs talent og prestasjoner for Vålerenga, har også ført til at han har blitt viktig for Norges U21-landslag.

Dermed føyer 20-åringen seg inn i rekken av flere Vålerenga-spillere som de siste årene, under Martin Andresens ledelse, har fått stempel som norsk framtidshåp.

- Jeg må være hard
Andresen tror at en av grunnene til at Strandberg, og flere andre unggutter, har utviklet seg så bra i Vålerenga, er at de får den nødvendige tryggheten.

- Ja, det er nok viktig det med trygghet. Men samtidig er det også slik at de unge, som de gamle, må prestere for å få spille. Du spiller ikke fordi du er ung, men fordi du er god nok.

- Det er slik at om Stefan spiller en dårlig kamp, så kan han bli byttet ut. Men han får nok starte neste kamp for det. Men fortsetter han å spille dårlig er det andre som må ta over. Og sånn tror jeg det må være med de unge spilleren. Jeg har troen på å være litt hard mot dem.

Og til tross for at den unge forsvarsspilleren etter hvert har blitt en sentral brikke i Andresens gulljagende mannskap, kan han ikke hvile på laurbærene av den grunn.

- Han kan fortsatt bli bedre på alt. Han har hatt en kjempeutvikling det siste året, men må fortsette å jobbe med kvikkhet, hurtighet og en mot en-spillet sitt defensivt, sier treneren.

- Også må han bli enda roligere på pasningsvalgene sine, sier VIF-sjefen.

- Tilnærmet skadefrie
Fredag kveld blir Strandberg etter alle solemerker å finne på banen når Vålerenga hjemmedebuterer mot Aalesund på Ullevaal stadion.

Martin Andresen var nemlig meget godt fornøyd med det forsvaret presterte i seriepremieren mot Viking, og ønsker å la den samme fireren stå, så langt det lar seg gjøre.

- Vi har en tilnærmet skadefri tropp, men om alle er klare til kamp er et annet spørsmål. Det er mange som har vært på landslagssamling og mange som nettopp er tilbake fra skade.

- Så vi får se, men dette er en del av spillet. Aalesund har også hatt folk på landslagssamling, så vi får bare håpe at våre gutter takler det bedre.

Og hovedoppgaven til VIF-forsvaret, og de andre på Oslo-laget, er sjefen helt klar på.

- Den største trusselen fra Aalesund er overgangsspillet. Det satser mye på overgnager og kontringer. Så vi er nødt til å stå bra i kontradekningen og være gode med ballen.

- Vår hovedutfordring er å komme i gang med vårt eget spill. Vi må klare å dominere kampen slik vi ønsker og spille på deres banehalvdel, avslutter Vålerenga-treneren.

HTML EMBED