Gå til sidens hovedinnhold

Har brukt 200 dollar per stemme

Torsdag starter nominasjonsprosessen i den amerikanske delstaten Iowa.

Torsdag skal republikanerne og demokratene i delstaten Iowa velge hvem av kandidatene som de ønsker skal stille som presidentkandidat i det kommende valget 8. november.

Dette gjøres ved at velgerne deltar i såkalte caucuses. Det vil si at registrerte velgere må stille opp på partimøter hvor de stemmer på sin kandidat ved å reise seg opp under møtet.

Kandidatene bruker store summer på å markedsføre sitt kandidatur i forkant av caucusene for å få så mange som mulig til å stille opp. I år har kandidatene slått alle rekorder når det gjelder kampanjeutgifter.

50 millioner dollar
Det er anslått at kandidatene har til sammen brukt 50 millioner dollar på Iowa-kampanjen. Det forventes at rundt 250.000 mennesker vil stille opp på partimøtene, og dette betyr at hver stemme koster kandidatene 200 dollar, skriver The New York Post.

30 millioner dollar er brukt på TV-reklame, én million på radioreklame og mer enn ti millioner på e-post-reklame til potensielle Iowa-velgere. I tillegg utløper administrasjonskostnadene seg til rundt åtte millioner dollar.

Obama leder
Barack Obama vinner fram og ligger likt med Hillary Clinton dagen før den viktige nominasjonskampen i Iowa.

De håpefulle kandidatene driver nå en intens valgkamp for å sikre seg støtten til rundt 200.000 personer i nominasjonsprosessen i Iowa.

Clinton får støtte fra sin mann ekspresidenten Bill Clinton, og har de siste dagene fokusert på nye velgere. Obama seiler nå fram på de fleste meningsmålingene. Delstatsavisa Des Moines Register kom tirsdag med sjokkmålingen som viste at Obama leder med hele sju prosent på Clinton.

Rådgiverne til Clinton var umiddelbart ute og advarte mot metodologien i målingen, men nå bekrefter også andre målinger Obamas medvind.

Ifølge en fersk måling fra Zogby og Reuters går Obama fram to prosentpoeng, mens Clinton mistet to. Det betyr at de to rivalene ligger likt på 28 prosent.

Huckabee i teten
På republikansk side ligger guvernør Mike Huckabee foran Mitt Romney med to poeng.

Det er imidlertid vanskelig å forutsi den kompliserte nominasjonsprosessen i Iowa. Partiene bestemmer i stor grad selv hvordan valgmøtene skal foregå, og prosessen er spesielt vanskelig å forutsi hos Demokratene.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?