Gå til sidens hovedinnhold

Har de endelig funnet yetien?

Russiske myndigheter er sikre i sin sak.

Nå kan vi legge Russland til landene som hevder å ha en yeti innenfor landegrensene. Russiske myndigheter mener nå de har funnet «uomtvistelig bevis» for at yetien eksisterer - og lever i Sibir.

Bevisene det er snakk om, er hårstrå, knekte kvister og et fotavtrykk funnet i en avsideliggende hule i kemerovoregionen.

Men funnene betviles ettersom teamet bak oppdagelsen ikke har hostet opp verken bilder eller DNA-bevis, skriver avisen Daily Mail. Kritikerne hevder myndighetene i Kemerovo er ute etter oppmerskomhet for å øke turismen til området.

Avfeier kritikken

Myndighetene på sin side avfeier kritikken, og hevder at det er 95-100 prosent sikkert at det eksisterer en yeti i området, nærmere bestemt på høylandet Sjoria sør i Sibir, øst for Altajfjellene.

Teamet som fant sporene er på sin side mindre bastante i sine uttalelser, og understreker at de venter på resultatene av DNA-prøver før de vil fastslå noe sikkert, skriver avisen.

Yeti eller «den avskyelige snømannen» er ifølge Wikipedia, en stor, apelignende, kryptozoologisk skapning som flere ganger tidligere er påstått å ha blitt sett i Himalayas regioner Tibet og Nepal. Lignende beretninger finnes også i Bhutan og da kalles snømannen Dremo.

Rapporteres om jevnlig

Rapporter om folk som påstår å ha sett en yeti eller sporene av dem, dukker opp med jevne mellom. I 2008 knispet en gruppe med japanske eventyrere bildet nedenfor, og hevdet det var fra en «avskyelig snømann».

Gruppen har ved tre anledninger forsøkt å spore opp vesenet.

- Fotsporene er cirka 20 centimeter lange og så ut til å være menneskelige, sa Yoshiteru Takahashi, som ledet gruppen Yeti Project Japan, til nyhetsbyrået AFP i Katmandu den gang.

Gruppen på åtte medlemmer tilbrakte 42 dager i Himalaya på fjelltoppen Dhaulagiri, som strekker seg 7661 meter over havet, hvor de angivelig gjorde flere observasjoner av fotspor til Den avskyelige snømann under tidligere ekspedisjoner.

De japanske eventyrerne mislyktes med å gjennomføre hovedmålet, som var å fange opp det apelignende dyret på film, men Takahashi hevdet at fotsporene er bevis nok på at skapningen eksisterer.

- Jeg og de andre gruppemedlemmene har reist til Himalaya i flere år, og vi klarer å gjenkjenne spor etter bjørn, hjort, ulv og snøleopard, men disse sporene tilhørte ingen av dem. Vi er overbevist om at dette er virkelig. Fotsporene og historiene til lokalbefolkningen gjør oss sikre på at dette ikke er innbilt, sa han.

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet

Kommentarer til denne saken