Gå til sidens hovedinnhold

Har du fått gammel ICA-kjøttdeig?

Mattilsynet i Bergen gjorde store øyne da de fant hele 100 kilo kjøtt i en ICA-butikk som var merket med ny holdbarhetsdato.

(iBergen.no) I forrige uke sprakk bomben i Sverige. Her ble det avdekket at store mengder kjøttdeig og kjøtt blir ompakket og satt på ny holdbarhetsdato. Nå er også en ICA butikk i Norge tatt for datomerkingsjuks.

Her kan du se programmet der kjøttjukset ble avdekket

Ble tipset
Det var NRK som tipset Mattilsynet i Bergen om det de mente var ulovlig merking av kjøttdeig på en ICA Maxi butikk i Åsane. Onsdag var inspektørene fra Mattilsynet ute og bekreftet mistankene. De fant hele 100 kg kjøttdeig som var påført uriktig merking.

- Det ble gjort funn der ukorrekt holdbarhetsdato var påført på kjøttdeigen. Det var stemplet holdbart til 14/12 men det var helt opplagt at det bare hadde holdbarhet til 12/12. Dette fant vi ut ved å spore LOT-nummeret på kjøttet tilbake til slakteriet for å finne ut når kjøttdeigen var produsert, sier distriktssjef i Mattilsynet Paal Fennel til iBergen.no

Han legger til at tipset kom indirekte på bakgrunn av det som ble avdekket i Sverige i forrige uke.

- Den gale datomerkingen behøver ikke nødvendigvis bety at det er noen alvorlig helserisiko forbundet med dette, sier Fennel.

- Svært alvorlig
Mattilsynet ser selvsagt svært alvorlig på saken - spesielt hvis dette er en bevisst handling. Uansett mener de at dette er en alvorlig svikt i internkontrollen. Nå skal alle kjøttvarer ved butikken gjennomgås grundig.

- Hadde butikken en ompakkingsmaskin som butikkene i Sverige?

- Nei, det hadde den ikke. Her er det bare snakk om feil merking.

- Er det tilfeldig at det var en ICA-butikk?

- For oss i Mattilsynet mener vi det er grunn til å være litt ekstra mistenksom til denne kjeden i forhold til det som skjedde i Sverige.

Flere tilsyn
Torsdag var Mattilsynet på plass på ICA Maxi i Åsane for å gjøre flere undersøkelser rundt de andre ferskvarene som butikken fører. Fennel varsler også at andre butikker i regionen trolig vil få tilsyn.

- Pinlig
- Jeg er pinlig berørt. Det er ikke mer å si. Vi har hatt et veldig fokus på dette etter den saken i Sverige som ikke kan sammenlignes på noen måte med denne, sier daglig leder Christian T. Myredal ved ICA-butikken i Åsane i Bergen til iBergen.no

- Hva skjedde?

- Vi hadde noe tilbudskjøtt med holdbarhet til 12. desember. Vi satte prisen ned på dem 11. desember for å selge dem ut. Vedkommende som ompriset kjøttet glemte at maskinen automatisk setter tre dagers holdbarhet på pakkene. Vedkommende skulle ha satt datoen manuelt til den 12. i stedet ble den automatisk satt til14. desember, sier Myredal

- Hva gjør dere nå?

- Vi setter i verk en rekke tiltak. Vi har samtaler med de ansatte og vi har satt opp plakater med reglene som før lå i mapper. Dette skal ikke skje, men det har skjedd som følge av en menneskelig glipp. Heldigvis ble det aldri solgt kjøtt som var gått ut på dato.

- Men hvis jeg kjøpte kjøttdeig i går og bruker det i morgen så er det to dager for gammelt?

- Ja. Det skulle aldri ha skjedd, sier en ulykkelig Christian T.Myredal på ICA i Åsane.

Les flere nyheter på iBergen.no

Kommentarer til denne saken