Politiet i Hedmark går fredag ettermiddag ut og etterlyser Petrea Toader (bildet), i forbindelse med en kortsvindelsak på Hamar. Han er etterlyst innenfor hele Schengen-området.

Toader etterlyses etter at det i perioden fra 22. mai til 29. mai var montert skimmerutstyr på en kortterminal hos butikken Lekehuset på Maxi Storsenter i Hamar. Utstyret har lest av kortdata, og opplysningene er brukt til å tappe bankkonti for penger. Urettmessige uttak har skjedd i utlandet, hovedsakelig Italia.

- Vi har samarbeidet med politidistriktene Agder, Søndre Buskerud og Østfold og ser flere likhetstrekk på hvordan skimmerutstyr blir montert. Vi jobber nå ut fra at samme metode er blitt brukt hos oss for å montere utstyr på kortterminaler, skriver politiet i en pressemelding.

Politiet opplyser at metoden gjerningsmennene bruker er at flere personer går inn i butikken rett før stengetid, og at en av de gjemmer seg i butikken før den stenger.

- Om natten blir monteringsarbeidet på kortterminalen gjort, han gjemmer seg igjen og går ut av lokalet etter at forretningen har åpnet, skriver politiet.

Mulig flere etterlysninger
Petrea Toader er født 18. august 1973, og er rumensk statsborger - og er ikke bosatt i Norge.

Politiet i Hedmark har foreløpig siktet han etter straffelovens § 257 jf. § 258 – «For å ha borttatt en gjenstand som helt eller delvis tilhører en annen i hensikt å skaffe seg eller andre uberettiget vinning ved tilegnelsen av gjenstanden, idet tyveriet anses som grovt fordi det gjelder en betydelig verdi, eller av andre grunner er av særlig farlig eller samfunnsskadelig art.»

De utelukker ikke at siktelsen kan bli utvidet.

- Vi utelukker ikke flere etterlysninger, da det er flere personer involvert i montering av skimmerutstyr slik at kortdata har blitt stjålet, påpeker politiet.

Foruten bilder fra overvåkingskameraene som viser gjerningsmenn i virksomhet har politiet tekniske spor som knytter de til sakene. Hva disse tekniske sporene er ønsker de ikke å gå ut med før personene er pågrepet.

200 konti tappet
Politiet har sammen med bankene, Bankenes betalingsterminal (BBS) og Bankenes standardiseringskontor (BSK) funnet ut at over 400 kort er brukt i perioden skimmerutsyret var montert på betalingsterminalen hos Lekehuset i Hamar.

- Vi vet at om lag 200 konti har vært utsatt for tapping eller forsøk på tapping. Hittil har vi mottatt om lag 150 anmeldelser for dette. Totalt dreier det seg om millionbeløp som urettmessig er tappet fra bankkonti, men vi har ikke det eksakte beløpet ennå, opplyser politiet.

Politiet i Hedmark ønsker at samtlige som har brukt sitt betalingskort hos Lekeland i perioden anmelder det til politiet.