- De yngste jeg har sett med egne øyne, er 12 år. Er du ung og rotløs, kan du lett rote deg bort i miljøer med eldre folk. Ungdommer i Oslo har jo ikke så mange steder å være, sier leder Hans Erik Skei ved Nadheim. Kafeen er Kirkens Bymisjons møteplass for narkotikamisbrukere ved Plata i Oslo.
Kommer om sommeren
Skei forteller at det er en jevn flom av unge mennesker til den største samlingsplassen for narkotikamisbrukere i Oslo. Noen narkomane jager vekk de yngste. Andre selger dem narkotika. Spesielt om sommeren kommer det mange nye.
- Oslo er en magnet på sommeren. Alle kommer til Oslo. Det er ikke bare Plata som trekker, men også steder som Eika ved Akerselva, sier Skei.
Overvåker miljøet
Eika-miljøet vil Oslopolitiet fjerne. Plata-miljøet har man derimot sørget for å overvåke. Gjennom overvåkingskameraer følger politiet i Oslo med på livet her.
Bildene TV 2 Nettavisen har fått lov å bruke, viser jenter ned i 14-årsalderen som oppsøker de tunge narkomane. Trolig kom de dit for å kjøpe narkotika.
Kriminalstatistikken for Oslo politidistrikt viser at politiet i fjor pågrep 537 unge ved Plata.
- Sammen med barnevernet har vi satt fokus på denne gruppen for å hindre nyrekruttering. Vi kontakter foreldre og kjører barna hjem, sier politimester Anstein Gjengedal i Oslo politidistrikt.
Politiet i Oslo lar de tunge narkomane være i fred, og fokuserer istedenfor på å hindre at unge kommer inn i miljøet. I 2003 det registrert 6.871 anmeldelser for narkotikalovbrudd - en nedgang på 15,8 prosent fra 2002.
Unntaket er de grove narkotikasakene. Her var økningen i antall anmeldelser på 50 prosent. Det er ikke tilfeldig. Politiet har nemlig skiftet fokus fra å skape uro blant de tunge narkotikamisbrukerne, til å gå etter bakmennene.
Går etter bakmennene
Fra 1. januar 2004 slo distriktet sammen narkotika-, etterretning- og deler av økonomiseksjonen for å få en mer slagkraftig enhet mot de organiserte kriminelle. Fokuset har altså skiftet til å gå etter de multikriminelle som står bak narkotikasmugling og annen organisert kriminalitet.
- Den nye enheten består av 220 – 230 mann og er Norges desidert største politienhet, sier Anstein Gjengedal.
I tillegg til Oslopolitiets enhet har justisministeren tidligere opprettet spesialenheten Catch som er organisert under Politidirektoratet. Denne enheten jobber med organisert kriminalitet nasjonalt, og har egen påtalemyndighet.
