Gå til sidens hovedinnhold

Har fjernet 500 barn fra Plata

Her ser du jenter ned i 14-årsalderen oppsøke Oslos mest belastede narkotikamiljø, og de er ikke de yngste. I fjor pågrep oslopolitiet 537 ungdommer som ville kjøpe dop på Plata.

- De yngste jeg har sett med egne øyne, er 12 år. Er du ung og rotløs, kan du lett rote deg bort i miljøer med eldre folk. Ungdommer i Oslo har jo ikke så mange steder å være, sier leder Hans Erik Skei ved Nadheim. Kafeen er Kirkens Bymisjons møteplass for narkotikamisbrukere ved Plata i Oslo.

Kommer om sommeren
Skei forteller at det er en jevn flom av unge mennesker til den største samlingsplassen for narkotikamisbrukere i Oslo. Noen narkomane jager vekk de yngste. Andre selger dem narkotika. Spesielt om sommeren kommer det mange nye.

- Oslo er en magnet på sommeren. Alle kommer til Oslo. Det er ikke bare Plata som trekker, men også steder som Eika ved Akerselva, sier Skei.

Overvåker miljøet
Eika-miljøet vil Oslopolitiet fjerne. Plata-miljøet har man derimot sørget for å overvåke. Gjennom overvåkingskameraer følger politiet i Oslo med på livet her.

Bildene TV 2 Nettavisen har fått lov å bruke, viser jenter ned i 14-årsalderen som oppsøker de tunge narkomane. Trolig kom de dit for å kjøpe narkotika.

Kriminalstatistikken for Oslo politidistrikt viser at politiet i fjor pågrep 537 unge ved Plata.

- Sammen med barnevernet har vi satt fokus på denne gruppen for å hindre nyrekruttering. Vi kontakter foreldre og kjører barna hjem, sier politimester Anstein Gjengedal i Oslo politidistrikt.

Politiet i Oslo lar de tunge narkomane være i fred, og fokuserer istedenfor på å hindre at unge kommer inn i miljøet. I 2003 det registrert 6.871 anmeldelser for narkotikalovbrudd - en nedgang på 15,8 prosent fra 2002.

Unntaket er de grove narkotikasakene. Her var økningen i antall anmeldelser på 50 prosent. Det er ikke tilfeldig. Politiet har nemlig skiftet fokus fra å skape uro blant de tunge narkotikamisbrukerne, til å gå etter bakmennene.

Går etter bakmennene
Fra 1. januar 2004 slo distriktet sammen narkotika-, etterretning- og deler av økonomiseksjonen for å få en mer slagkraftig enhet mot de organiserte kriminelle. Fokuset har altså skiftet til å gå etter de multikriminelle som står bak narkotikasmugling og annen organisert kriminalitet.

- Den nye enheten består av 220 – 230 mann og er Norges desidert største politienhet, sier Anstein Gjengedal.

I tillegg til Oslopolitiets enhet har justisministeren tidligere opprettet spesialenheten Catch som er organisert under Politidirektoratet. Denne enheten jobber med organisert kriminalitet nasjonalt, og har egen påtalemyndighet.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?