Gå til sidens hovedinnhold

- Har holdt smuglermiljøet i Arendal under oppsyn i lang tid

De frakter våpen, alkohol og narkotika inn i landet med raske lettbåter over Skagerrak.

Norsk politi skal ha plassert en GPS-sender i båten til de tre nordmennene som er innblandet i smuglersaken i Danmark, skriver Fædrelandsvennen. En 49-åring fra Arendal ble skutt og drept av politiet under pågripelsen søndag.

Mannen, som de siste årene har hatt folkeregistrert adresse i Uddevalla i Sverige har bodd i båt utenfor Arendal sentrum. Han er ikke tidligere straffedømt for smugling, men ble i 2011 dømt til 60 dagers fengsel for drapstrusler, innbrudd og trusler mot politiet i forbindelse med en pågripelse, skriver Agderposten.

Gateverdi på 25 mill. kr
De to andre nordmennene som var involvert er en 36-åring fra Oslo og en 27-åring fra Tønsberg. Da det danske politiets aksjonsstyrke slo til, so det igjen en smuglerlast på 250 kilo med hasj på brygga. Partiet har en gateveri på rundt 25 millioner kroner, skriver Agderposten.

Brukte én time over Skagerrak
Etter hva Fædrelandsvennen erfarer ble GPS-utstyr plassert i den hurtiggående båten – en såkalt rib – allerede før nordmennene la ut fra Arendal med kurs for den danske byen Ålbæk. Ifølge avisa brukte båten én time på kryssingen av Skagerrak, og det var ventet at nordmennene skulle returnere innen tre timer, melder NTB.

Politiet visste ikke hvilken norsk havn de tre mennene hadde planer om å gå til kai i, og derfor skal kystvaktskipet Nornen har blitt stasjonert mellom Kristiansand og Arendal.

- Ingen kommentar
Lederen for avsnittet for organisert kriminalitet i Agder politidistrikt, Leif Vagle, ønsker ikke å kommentere saken overfor Fædrelandsvennen.

- Vi har blitt enige med dansk politi om at det er de som skal uttale seg i saken, derfor ønsker jeg ikke å kommentere disse opplysningene, sier Vagle.

- En planlagt aksjon
Sjefpolitiinspektør Claus Hilborg ved Nord-Jyllands politi opplyser at det kom en henvendelse om saken fra norsk politi i 2012.

- Ettersom vi ikke visste helt når, så har vi lagt en plan, og vi har samarbeidet med norsk politi. Siden vi fikk et forvarsel, var dette en planlagt aksjon, sier Hilborg ifølge NTB.

Se video fra Ålbæk søndag på localeyes.dk

- Har spesialisert seg på smugling
49-åringen fra Arendal som ble skutt og drept av dansk politi søndag kveld, skal ha vært del av et profesjonelt smuglernettverk med base i Arendal, skriver Agderposten.

Miljøet skal ha spesialisert seg på transportoppdrag for andre kriminelle. Ifølge avisa skal de ha benyttet raske speedbåter til å frakte våpen, alkohol og narkotika inn i landet.

- Tar på seg oppdrag
- Vi vet at det har eksistert og eksisterer kriminelle miljøer som har spesialisert seg på smugling i hurtiggående båter på Sørlandet. De opererer som profesjonelle «firmaer» og tar på seg smugleroppdrag for andre kriminelle. Dette smuglermiljøet har vi kjent til og holdt under oppsyn i lang tid, sier regiondirektør Thorleif Andreassen i tollregion Sør-Norge til Agderposten.

Overfor avisa bekrefter han at Tollvesenet har vært delaktige i saken i forkant av politiaksjonen i Danmark.

Andreassen sier de har samarbeidet med politiet for å avsløre smuglerne og at de også var forberedt på at de ville klare å komme seg over til Norge.

Flere av Agderpostens kilder beskriver smuglermiljøet i Arendal som profesjonelt og hardt. For en del år siden skal miljøet ha hatt oppdrag for A- og B-gjengen i Oslo.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken