Gå til sidens hovedinnhold

- Har ikke avvist Charles

Dronning Elizabeth insisterer på at hun ikke avviser sønnen ved ikke å være tilstede under den borgerlige vielsen, men sier det er i tråd med Charles' ønsker.

LES OGSÅ:- Dronningen ikke i bryllupet

Britene var i sjokk tirsdag kveld da det ble kjent at verken Dronning Elizabeth eller prins Philip vil være tilstede under den borgerlige vielsen til sønnen og arveprinsen Charles og Camilla Parker-Bowles.

Det ble også kjent at Charles ikke vil ha forlovere, selv om både prins Williams og prins Harry skal være til stede.

Dronningen og prins Philip vil være tilstede under velsignelsen erkebiskopen av Canterbury skal gi Camilla og Charles i kapellet på Windsor. Dronningen er også vertinne for mottakelsen etter bryllupet.

Oppfattes som avvisning
Britiske kongeeksperter sier at det er helt naturlig at folket oppfatter dronningens fravær under vielsen som at hun ikke helt har godtatt at Charles gifter seg med sin mangeårige kjæreste.

Charles' bryllup er imidlertid så komplisert rettslig at mye ved det virker merkelig, skriver britiske medier. Blant annet sier engelsk lov at en hustru har rett til sin manns navn og tittel. Kongehuset har unngått at Camilla blir ny prinsesse av Wales ved å gi henne en av prinsens andre titler, hertuginne av Cornwall.

I mediestormen som for tiden raser, insisterer imidlertid Slottet på at dronningen holder seg borte fra vielsen i tråd med Charles og Camillas ønsker om at dette skal være en neddempet affære - i alle fall selve vielsen.

Lord St John of Fawsley, som regnes som en grunnlovsekspert i Storbritannia, sier imidlertid at dronningens beslutning er en god avgjørelse.

Skaper diskusjon
Prins Charles' bryllup har skapt diskusjon i Storbritannia. Siden Camilla Parker-Bowles er fraskilt med en levende eks-mann vil ikke den anglikanske kirke vie paret. Men de vil velsigne ekteskapet.

Det er imidlertid ingen presedens for å gifte seg borgerlig når man er tronarving i Storbritannia. Muligheten for å gjøre det ble undersøkt den gang Edward 8. ønsket å gifte seg med Wallis Simpson.

Blir kirkens overhode
Da kom ekspertene frem til at det ikke var tradisjon for kronprinser å gifte seg utenfor kirken, særlig fordi prinsen av Wales blir øverste overhode for kirken den dagen han blir konge.

Edward 8. abdiserte.

Charles bryter således med tradisjonen og følger dronningens fetter, prins Michael av Kent som først giftet seg borgerlig for så å få kirkens velsignelse i ettertid.

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken