Gå til sidens hovedinnhold

Har ikke lovlig opphold - får 17.000 i måneden fra NAV

Utlendinger uten lovlig opphold får norsk skattekort. - Det er ulovlig i henhold til utlendingsloven, sier politiet.

Oslo (NTB): Politiet fortvilet over norske skattemyndigheter som gir skattekort til personer som verken har arbeidstillatelse eller lovlig opphold i Norge.

Skattemyndighetene aner i dag ikke om folk som søker om skattekort har oppholdstillatelse.

Utlendingsdirektoratet sier til Nettavisen at de jobber med en løsning for å gi Skatteetaten innsyn og at dette skal være klart fra deres side i oktober.

Les saken: Lover å gi Skatteetaten innsyn i oktober

Utlendinger får disse skattekortene både med ekte og falsk identitet, melder TV 2.

– Vi har i forbindelse med utlendingskontroller avdekket personer uten lovlig opphold, men som har skattekort og som har tatt arbeid. Det er ulovlig i henhold til utlendingsloven, fastslår Ane Kvaal, leder for Felles forvaltningsenhet i Hordaland politidistrikt til TV 2.

Får man skattekort, får man også et såkalt D-nummer. Det åpner for at man kan skaffe seg bank- og kredittkort, og trygderettigheter. Det er eksempler på at personer uten lovlig opphold, men med skattekort, har fått utbetalt dagpenger opp mot 17.000 kroner i måneden fra Nav.

Årsaken til at det er mulig å få skattekort, selv om man oppholder seg ulovlig i Norge er at Utlendingsdirektoratet (UDI) politiet og skattemyndighetene kommuniserer for dårlig.

– I dag har ikke vi god nok oppdatert informasjon om status til disse personene til å nekte folk skattekort etter vår vurdering, sier skattedirektør Hans Christian Holte til TV 2.

Holte sier UDI har utviklet en ny løsning som skal gi Skatteetaten bedre oversikt.

– Jeg har tro på at løsningen som UDI har utviklet skal gi oss oppdatert informasjonen som gjør at vi også kan forholde oss til dette med oppholdstillatelse når skattekort skal utstedes, sier Holte. (©NTB)

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte

Kommentarer til denne saken