Gå til sidens hovedinnhold

- Har ikke vært ambisiøse nok

SU-lederen mener regjeringen ikke viser nok handlekraft og stiller ett krav til skolebudsjettet for neste år: - Puss opp skolebyggene!

SKOLESTART 08 (YEYE): Til tross for at moderpartiet SV har rast på meningsmålingene etter at de gikk inn i regjering, så er Sosialistisk Ungdoms leder klar for en ny regjeringsperiode.

- Vi skal jobbe ræva av oss for fire nye år, sier Mali Steiro Tronsmoen.

- Ikke ambisiøse nok
Tronsmoen er likevel ikke helt fornøyd med dagens regjering.

- Regjeringen har vært for lite ambisiøs og vist for liten handlekraft, sier hun.

Men hun vil ikke ta på seg ansvaret for SVs dårlige meningsmålingstall.

- Arbeiderpartiet har ikke vært interessert i å gå langt nok. Det er jo det som har gjort at SV ikke har fått vist sitt fulle potensial i regjeringen, mener Tronsmoen.

- Må pusse opp skolebygg
Etter at regjeringen ved forrige statsbudsjett avviklet ordningen som sikret oppussing av skolebygg landet rundt, ble den møtt av en massiv kritikk fra lærer- og elevorganisasjoner. Heller ikke SU er spesielt fornøyd med avviklingen.

- Man bryter jo med Soria Moria-erklæringen når man ikke viderefører denne ordningen. Derfor er dette det største og viktigste kravet vi har til høstens statsbudsjett. Om vi ikke får gjennomslag for det, så kommer vi til å bli veldig skuffet, sier Tronsmoen.

I tillegg til en videreføring av oppussingsordningen, krever Sosialistisk Ungdom også at regjeringen får på plass en strategi for å få flere lærere.

- Dette er de to hovedutfordringene som vi står ovenfor i dagens Skole-Norge og det må vi ta på alvor. Når en av fire dropper ut av videregående og en av fem ikke kan lese og skrive skikkelig når de går ut av grunnskolen, så er det åpenbart et behov for mer tilpasset opplæring. Det får man ved å satse på lærerne, sier Tronsmoen.

- Ikke helsvart
Hun mener likevel ikke at bildet av norsk skole er helsvart.

- Det er mye i norsk skole som fungerer i dag, men lærermangelen setter sitt preg på skolehverdagen til mange elever, sier SU-lederen.

Hun mener også at kritikken mot regjeringens skolepolitikk er feilslått.

- Denne regjeringen har fått til svært viktige ting i skolepolitikken. Vi har endelig, etter at elevene har kjempet for det i mange tiår, fått på plass gratis skolebøker og vi har stanset frislippet av de privateide, kommersielle friskolene, sier Tronsmoen.

Men fortsatt gjenstår en del arbeid, mener hun:

- Man kan ikke si at man har gjort nok før alle går ut av skolen og kan lese og skrive skikkelig.

- Frp ødelegger ungdoms fritid
Med et drøyt år til stortingsvalget og et Frp som surfer på meningsmålinger på rundt 30 prosent er Tronsmoen bekymret.

- Det går kaldt nedover ryggen på meg når jeg hører «statsminister Siv Jensen», sier hun.

Hun frykter ungdom vil miste sitt kulturtilbud.

- Frp vil ødelegge ungdoms fritidstilbud. I tillegg er det grunn til å frykte en samfunnsideologi som sier at alle ikke er like mye verd, sier Tronsmoen.

Mandag inviterte KrFU-leder Kjell Ingolf Ropstad Siv Jensen med ut på elgjakt. Mali Steiro Tronsmoen er glad i å fiske, men:

- Jeg ville aldri tatt med meg den dama på fisketur; hun bare klager.

SKOLESTART 08:

Unge Høyre: - Dårlige lærere skal sparkes

KrFU: - For lite action i skolen

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her!

Kommentarer til denne saken