Gå til sidens hovedinnhold

Har løst Ronaldos VM-mysterium

14 år etter kollapsen foran VM-finalen.

Ifølge den anerkjente kardiologen Bruno Carù fikk Brasil-stjernen Ronaldo både feil diagnose og etter at han svimte av i forkant av VM-finalen i Frankrike i 1998.

Ronaldos illebefinnende skyldtes et hjerteproblem og ikke et epileptisk anfall, mener Carù.

- Dette forklarer hvorfor Ronaldo spilte en såpass dårlig kamp på kvelden, sier kardiologen til italienske Mediaset, gjengitt hos Aftonbladet.

Angrepsstjernen hadde den gangen ennå ikke fylt 22 år. Ronaldo hadde vært VM-sluttspillets største stjerne, men ble forvandlet til en skygge av seg selv i turneringens viktigste kamp.

Valgte å spille
Vertsnasjonen Frankrike vant finalen 3-0, mens Brasil, og især Ronaldo, leverte en mildt sagt blek innsats. Ronaldo var opprinnelig ikke med i søramerikanernes startoppstilling, men valgte å spille likevel.

Forklaringen som dukket opp i etterkant var at Ronaldo hadde svimt av på hotellrommet noen timer før finalen. Dette ble videre forklart med at spissen hadde fått et epilepsianfall på grunn av for mye TV-spill.

Nå avviser italienske Bruno Carù denne teorien.

- Det som skjedde var at Ronaldo lå på senga etter et formel 1 Grand Prix på TV-spillet. Uten at han var oppmerksom på det selv, var nakken hans i en unaturlig stilling. Dette klemte et lite organ ved halspulsåren som styrer hjertefrekvensen og blodtrykket. Ronaldos hjertefrekvens og blodtrykk sank slik at han svimte av, sier Carù til Mediaset.

Feilmedisinert
Ronaldos romkamerat, Roberto Carlos, varslet legledelsen og den unge superspissen ble sendt til sykehus i Paris. Der ble Ronaldo undersøkt av personell som aldri oppdaget hjertefeilen.

På bakgrunn av at Ronaldos hjerterytme var helt nede i 18 slag i minuttet konkluderer Bruno Carù med at hjertet i praksis manglet mekanisk eller elektrisk funksjon.

- Han fikk veldig sterk medisin som er bra mot epilepsi, men ikke mot hjerteproblemer. Det er et sterkt medikament, det samme som Marilyn Monroe brukte da hun tok sitt eget liv. Det reduserer og forsinker hjernefunksjonen. Det forklarer hvorfor Ronaldo spilte så dårlig på kvelden, og bildene fra da han kommer tilbake til Brasil og ser ut som en beruset mann når han forlater flyet, sier Carù.

Kommentarer til denne saken