Gå til sidens hovedinnhold

Har påvist E.coli fra samme bakteriestamme

- Styrker mistanken om at dette kan være et utbrudd med en felles smittekilde, sier Folkehelseinstituttet.

To av de tre barna som er alvorlig syke med hemolytisk-uremisk syndrom (HUS) har fått påvist E.coli fra samme stamme, melder Folkehelseinstituttet torsdag.

Samme DNA-profil som i 2009
Ekspertene jobber på høyttrykk med å finne en mulig felles smittekilde. Laboratorieprøvene viser også at bakterien har den samme DNA-profilen som forårsaket HUS-utbruddet våren 2009. Den gangen ble flere alvorlig syke og ett barn døde, men uten at man fant en felles smittekilde.

- Påvisningen av den samme bakteriestammen hos to av pasientene styrker mistanken om at dette kan være et utbrudd med en felles smittekilde, sier avdelingsdirektør Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Les pressemeldingen fra Folkehelseinstituttet her.

Lagt inn på Oslo universitetssykehus
De tre barna er lagt inn på Oslo universitetssykehus med mistenkt eller påvist hemolytisk-uremisk syndrom (HUS). Alle er i barnehagealder og alle er blitt syke i løpet av de siste to ukene.

Det er E. coli O157 som er påvist i prøvene fra to av de tre HUS-tilfellene som ble offentliggjort onsdag. Det foreligger ennå ikke prøveresultater for det tredje tilfellet.

- Det er for tidlig å si noe om det er noen sammenheng mellom disse to tilfellene og utbruddet i 2009, der ni barn utviklet HUS, sier Iversen.

Kartlegger hva barna har spist og drukket
Det gjøres nå en systematisk innsamling av informasjon om pasientene. Det gjennomføres grundige intervjuer av foreldre og andre i barnets nærmiljø. Det kartlegges hva barnet har spist og drukket, om det har hatt kontakt med dyr og hva som er blitt servert i barnehagen.

Dette er HUS

Folkehelseinstituttet har oversikt over tre tilfeller av HUS (hemolytisk-uremisk syndrom) hos små barn fra Oslo, Akershus og Østfold.

HUS er en alvorlig tilstand med nyresvikt og blodforandringer. Den vanligste årsak til HUS er infeksjon med en spesiell type E. coli-bakterier, kalt enterohemoragisk E. coli (EHEC), som gir særlig alvorlig sykdom. I de fleste tilfeller starter HUS-sykdommen med en magetarminfeksjon med blodig diaré. Barnet kan ha feber, er slapt, irritabelt og har generelle sykdomstegn.

E. coli er tarmbakterier som normalt finnes i store mengder hos mennesker og dyr. Disse tarmbakteriene er vanligvis ufarlige, men enkelte grupper av bakterien kan forårsake alvorlig sykdom.

Les mer på Folkehelseinstituttets side

Mattilsynet tar prøver av matrester.

- Komplisert arbeid
- Oppklaringsarbeidet ved utbrudd er komplisert og tidkrevende. Dessverre er det ofte slik at smittekilden aldri blir funnet, sier Iversen. Til TV 2 sier han at det ikke trenger å være slik at barna har spist de samme matvarene. Smitten kan ha kommet indirekte og via flere ledd.

Under det store utbruddet av E.coli-smitte i 2006, der til sammen 18 personer ble syke og ett barn døde, fant man en felles smittekilde, nemlig morrpølse fra Gildes anlegg. Mens våren 2009, da også flere personer ble smittet og ett barn døde, fant man ingen felles smittekilde, til tross for at det ble satt inn store ressurser for å komme til bunns i saken og mer enn 1000 prøver ble analysert.

Kommentarer til denne saken