Gå til sidens hovedinnhold

Har tillit til Petersen

Statsminister Kjell Magne Bondevik har fortsatt tillit til utenriksminister Jan Petersen, til tross for kaoset med listene over savnede etter flomkatastrofen.

Statsminister Kjell Magne Bondevik vil ikke være med på at de mangelfulle listene fra UD burde få følger for Jan Petersen. Bondevik har fortsatt tillit til sin egen utenriksminister.

- Ja det har jeg. UD syntes ikke de kunne gjøre annet enn å notere ned alle henvendelsene de fikk. Hadde de ikke gjort det, hadde de i hvert fall fått kritikk, sier Bondevik til TV 2 Nettavisen.

Beklager
På det meste opererte UD med ei liste på rundt 1500 navn. Lista inkluderte døde, savnede eller folk som kunne ha vært i katastrofeområdene. Bondevik innrømmer at han selv kan ha bidratt til å spre bekymring i befolkningen da han bekreftet at tallet på norske omkomne kunne bli over 1000.

- Jeg beklager at jeg kan ha skapt unødig uro hos noen. Og den beklagelsen må først og fremst gå til de berørte, sier han.

- Da jeg ble spurt om jeg kunne utelukke at tallet på omkomne kunne bli over 1000, syntes jeg ikke jeg kunne utelukke det når lista summerte seg til 1500. Men vi er jo alle glad og letta over at det tallet har blitt betraktelig redusert, fortsetter Bondevik.

Dobbeltføring

HTML EMBED
Er det riktig å kritisere regjeringen for håndteringen av flomkatastrofen?
Nei
Ja
Bryr meg ikke

Se resultat

Bondevik er enig i at listene hadde hull.

- Mange av opplysningene de fikk inn var naturlig nok mangelfulle. Det er en tøff jobb når folk - mange av dem i sjokk og fortvilelse - ringer. Det ble mye dobbeltføring og mangelfull føring. Men nå synes jeg vi skal beholde perspektivet på dette. Det er fortsatt mange omkomne nordmenn, og mye sorg og smerte. Og det er et ufattelig antall omkomne totalt sett. Vi må løfte blikket og tenke på dem, sier Bondevik.

Frustrasjon
Til tross for at Bondevik skjermer sin egen utenriksminister, skal det være sterk frustrasjon i deler av regjeringen over UDs håndtering av flomkatastrofen.

- Det er åpenbart at UD ikke har hatt kontroll og rotet det til, sier en sentralt plassert regjeringskilde til Dagbladet.

Mandag kunngjorde Bondevik at regjeringen vil starte en uavhengig granskning av de norske myndighetenes arbeid med flomkatastrofen. Flere kilder i Utenriksdepartementet ønsker granskingen av UD velkommen.

- Når vi får lagt det verste bak oss, er det klart vi har behov i ro og fred å gå gjennom alle rutiner. I den forbindelse ser vi fram til en uavhengig evaluering, sier lederen for Akademikerne i UD, Jan Grevstad til Dagens Næringsliv.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken