(SIDE2): Steinar Hulback våkner opp hjemme. Han hører barna i huset, og kjenner at han har vært ute på byen dagen før. Så kommer historien fra natta til ham – han må dra og teste seg. Han føler det inni seg at det har skjedd en tabbe. Steinar tenker at han ikke må smitte samboeren sin, hun er mor til døtrene hans.

En uke senere får han det bekreftet av legen, han er hiv-positiv. Steinar får rask immunitetssvikt. Han havner på sykehus og vekten raser fra 78 til 52 kilo på kun ti dager. Kroppen kollapser og han svever mellom liv og død.

- Har du sett deg selv? spør samboeren da hun besøker ham.

Steinar ser seg i speilet og ser det han beskriver som en dødningskalle. Kinnene er avmagret og øynene er store. Det er over ti år siden Steinar ble hivsmittet. Datoen sitter tydelig, den 22. april 1997. Den dagen vi møter ham har han fått ny bolig.

- Det er nå det begynner, sier Steinar og smiler.

Reist verden rundt
Vi møter Steinar på café i Oslo. Over stolen henger en tykk jakke som skal beskytte mot vinterkulda. Han er øyefast og viser med det samme en varm personlighet. Han ser litt sliten ut, utenom det er det få tegn som kan avsløre hans historie.

Steinar har tidligere jobbet som sjømann, og reist mye. Men da han var ferdig å tjenestegjøre i marinen var det vanskelig å finne arbeid på sjøen igjen.

- Hva skulle jeg drive med nå? Jeg hadde kommet langt og var fagutlært sjømann. Jeg prøvde ulike yrker på land, men hadde suget etter noe annet hele tiden. Suget på verden, sier Steinar og tar en pause.

- En dag var jeg uheldig og brakk nakken. Jeg ble sendt på sykehuset og fikk morfin i tre måneder. Jeg ble ikke satt på nedtrapping, så da jeg ble tatt av morfinen ble jeg dårlig. En venn som var narkoman «skjønte» hva det var og lagde et skudd til meg. Da ble jeg «frisk» igjen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Jeg gjorde noe dumt
Steinar fortsatte med heroin til 1988, men da fikk han nok. Han er bestemt på datoer og tid. Etter det brukte han tre år på å bli rusfri gjennom Vektshuset i Oslo.

- Det gikk bra. Jeg fikk jobb som terapeut for vanskeligstilte ungdom og narkomane.

Steinar var i yrket i ti år, så gjorde han det som han selv beskriver som noe utrolig dumt. Han klør seg i panna og begynner å fortelle. Det var en dag etter arbeidstid at han støtte på en gammel kamerat. De tok noen øl, etterfulgt av drinker. Da det var tomt for alkohol bestemte de seg for å sette heroin.

Steinar og kameraten, som var hiv-positiv, forvekslet sprøyter.

- Vi var beruset, jeg mistet meg selv litt oppi det hele. Jeg ble usikker, og følte noe var galt.

Ga ikke opp
Vi er tilbake til morgenen den 22. april 1997. Steinar har fått beskjeden at han er hiv-positiv, og kort tid etterpå blir han dødssyk og havner på sykehuset.

Likevel tenker at det er for feigt å legge seg ned: «Skal jeg ikke se jentene mine? Skal jeg ikke få være med å se dem vokse opp? Jeg må ta medisiner og spise, uansett om maten sitter i kroppen, så må jeg blir frisk».

Vanskelig beslutning
Steinar kommer seg på beina igjen, men sykdommen bringer også med seg andre tøffe utfordringer. Han og samboeren får det vanskelig følelsesmessig.

- Jeg fikk følelsen av at jeg hadde ødelagt hele forholdet. Det første året snakket jeg ikke om det – jeg hadde fått en dødsdiagnose og straffet meg selv. Jeg følte at jeg ikke hadde noen rett til å sitte på samboeren, at jeg ikke kunne ta med henne på denne reisen.

- Jeg følte det ble for egoistisk og syntes at vi burde flytte fra hverandre. Hun hadde en fremtid, men på den tiden hadde ikke jeg store forhåpninger.

Steinar tar en slurk av kaffen og tenker. Han angrer på den beslutningen, han skulle ønske at noen hadde fortalt ham at det finnes et liv med hiv.

- På en måte brukte jeg hivsykdommen til å stikke av.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ny fremtid
Steinar går deretter gjennom en vanskelig tid med forkjølelse, sykehusopphold og en lang kamp mot det offentlige og kommunen for å få et sted å bo. Etter å ha bodd i to år hos venner og på hospits har han nå endelig fått en egen leilighet. Han skryter av hjelp fra HivNorge og en kvinne som heter Mai, som har jobbet for saken hans. Takket være dem har han fått et eget og nytt hjem.

Hiv er en forkortelse av humant immunsviktvirus. Hiv er et virus som angriper deler av immunforsvaret. Når viruset kommer inn i kroppen, bryter det ned deler av forsvaret kroppen har mot bakterier, virus og sopp - og uten behandling vil de fleste utvikle aids.

Aids er et samlebegrep for en rekke sykdommer som har det til felles at de skyldes et nedsatt immunforsvar som følge av hiv.

Totalt var det pr. utgangen av 2006 diagnostisert 3.539 hivpositive i Norge.

Slik kan du bli hivsmittet:
- Ved ubeskyttet sex
- Ved å bruke urene sprøytespisser
- Hiv kan også smitte fra hivpositiv mor til barn gjennom fødsel og amming.

(Kilde: hivnorge.no)

- Jeg må ta medisiner to ganger om dagen, og trenger ro. Nå som jeg endelig har fått bolig kan jeg være for meg selv. Det er nå det begynner. Nå kan jeg se framover igjen.

- Så kan jeg jo ha døtrene mine på besøk. Jeg kjemper for barna mine, de har mer og mer behov for meg.

- Syke barn har det verre
På tross av å være syk, så synes ikke Steinar noe synd på seg selv.

- Jeg har levd i 48 år. Jeg har hatt et innholdsrikt liv og sett verden, jeg har rukket alt. Når jeg hører andre synes synd på seg selv når de har pådratt seg hiv, tenker jeg at vi har jo fått noen år – men hva med for eksempel barn som er kreftsyke? Jeg tenker på barn som er drabbet av sykdom og aldri får vite hva verden er. Nei, det er ikke synd på meg!

Om åpenheten
Steinar har jobbet fire år som hivinformant. Han opplyser om sykdommen til media, skoler og organisasjoner. Informantene Fra HivNorge møtes en gang i året og går gjennom hendelser og medisiner slik at de er oppdatert og kan sendes ut på oppdrag.

Steinar har valgt å være åpen om sykdommen fordi man ikke kan se om et menneske er hiv-positiv, som han selv sier. Han understreker at alle hiv-positive har et stort ansvar når det gjelder smitte.

- Man må være ærlig overfor seg selv, sier Steinar og blir svært alvorlig:

- HIV-positive har et ansvar for at ingen andre blir smittet. Jeg blir så provosert når noen «gir faan». At noen har ubeskyttet sex og ikke bryr seg om å smitte andre... man har et ansvar som hiv-positiv!

- Gutter og jenter bør faktisk prøve å leke mer med kondomer slik at man venner seg til hva et kondom er.

HivNorge har stand på Stortorvet i Oslo på lørdag 1. desember i forbindelse med markeringen av verdens aidsdag.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!