Gå til sidens hovedinnhold

Har Viola (17) Norges rareste sommerjobb?

Labbetuss håndplukket Viola til jobben. Se video.

Ikke alle har en like spesiell sommerjobb som Viola Tømte (17). Hver dag mellom klokken 12 og 14 klatrer Viola inn i en stor kostymedrakt for å bli til hvalhaien Tom.

I starten var det uvant med all varmen, men jeg er mye mer avslappet nå

Giganten kan man se vraltende rundt i Kon-Tiki museets områder, hilsende på alle. En rett og slett en svært så jovial hvalhai.

Det er ikke kun barn som lar seg fascinere av hvalhaien Tom. Ifølge Viola er det minst like mange voksne som lar seg rive med.

- Det er artig å få respons, og jeg ser at uansett alder så synes de det er morsomt. Det gjør det gøy for meg også, og jeg har ennå til gode å møte et surt fjes, sier Viola.

Har du en rar, morsom eller uvanlig sommerjobb? Send mail til nettavisen.no/jobb!

- Jeg synes det er en utrolig kul sommerjobb. Det er flott å kunne glede så mange folk, og jeg merker at jeg smiler selv inni masken. I starten var det uvant med all varmen, men jeg er mye mer avslappet nå.

Et innfall
Det var søsteren til Viola som så utlysningen av den spesielle sommerjobben. Hun videresendte den til Viola, mest som en spøk, men hun syntes den så spennende ut.

- Det var vel et innfall jeg hadde der og da. Jeg trengte en sommerjobb og syntes den hørtes artig ut. Det er en jobb man ikke kommer over hver dag man søker, sier hun.

Se video av «hvalhaien Tom» og jenta inni drakten.

Artikkelen fortsetter under

HTML EMBED
video_embed(10839,1);

Max Mekker i juryen
Hun var ikke alene om å søke. 23 andre søkere var interesserte i jobben, og Viola var en av fem som kom videre til audition.

På auditionen var blant annet Geir Børresen på plass som juryformann. Han er mannen som har vært barnefavorittene Max Mekker og Labbetuss, og han var med på å plukke ut Viola.

- Det var litt spesielt å hilse på han, og han var veldig hyggelig. Jeg har jo kun sett han som Max Mekker i Sesam Stasjon, og det er rart å tenke på at det er en person under figurdrakten.

Prøvespilling
På auditionen måtte de gjenværende prøvespille og øve både på vinking og bevegelser i den store kostymet.

- Jeg lurte på hva i alle dager jeg hadde begitt meg ut på. Om jeg i hele tatt kom til å klare å gå i drakten, forteller Viola.

Mer fra Nettavisen.no/jobb:

Kan jeg ta fem minutter pause hver time?

45-åring jobbet seg til døde

Slik får du Zzzzzove

Profesjonelle skuespillere søkte
Halvdan Tangen er markedssjef på Kon-Tiki-museet og primus motor bak «hvalhaien Tom» prosjektet. Han forklarer at valget om å ta med Geir Børresen var naturlig, siden han er den i Norge som har vært mest inne i den type drakt.

Blandt de som søkte på jobben var det også profesjonelle skuespillere, men Halvdan og de andre var interessert i å bygge opp en person fra bunnen av, en som virkelig hadde lyst.

Viktig oppgave
-Det var viktig for oss ikke bare å ta den første og beste, men en som hadde lyst og som ikke var redd for å ta kontakt med mennesker. Jeg ser på det som en veldig viktig oppgave på museet, det er jo hun som møter flest folk av alle her. Viola var den som fungerte best i drakten, sier Tangen.

Må gi barna litt tid
Når man ser hvalhaien vralte rundt i museet, er det ikke til å unngå at barna kan være noe skeptiske i starten. Det er jo ikke hver dag man står ansikt til ansikt med en så diger skapning, sånn helt uten forvarsel.

-Det er veldig individuelt hvordan barna reagerer. Noen vil helst sitte på fanget til mamma, mens andre vil leie og gir rett og slett ikke slipp. Det er viktig å gi de som blir redde litt tid til å se på, uten at jeg kommer vraltende mot dem. Da blir de ofte tryggere, sier Viola.

- Den har jo ikke tenner
Et av barna på museet påpekte at «den har jo ikke tenner» og så særlig skummel ut, selv om den var stor. En liten jente fra Russland tok like godt en lengre samtale med hvalhaien Tom, og var ikke nevneverdig bekymret over mangelen på svar tilbake.

-Siden jeg ikke snakker i drakten, er kroppsspråket og hvordan jeg formidler figuren viktig.

Viola har spilt amatørteater siden hun var 10 år, og skal i gang med sitt tredje år på dramalinjen på videregående til høsten. Hun mener erfaringen med teater kommer godt med.

-Det er en kjekk bakgrunn å ha, og jeg er usikker om jeg ville ha søkt hvis jeg ikke hadde den erfaringen i bakhånd.

Kostet 70.000 kroner
Prosessen med å skape hvalhaikostymet var lang, og drakten kostet ikke mindre enn 70.000 kroner. Den ble lagd på Rainbow Productions, et selskap som også står bak kostymene til Shrek og mummitrollet.

- Det tok tid å tenke ut fasongen og fargene drakten skulle ha. Ikke minst å fremstille den som snill og ikke skremmende, sier Halvdan.

Satsingen på hvalhaien Tom kom etter en markedsundersøkelse om hva folk husket best etter besøket på museet. Det viste seg å være den store modellen av hvalhaien i museet, som Thor Heyerdahls ekspedisjon fikk nærkontakt med. Dette resulterte i at Halvdan skrev barneboken «Hvalhaien Tom», for så å spille videre på konseptet og bruke figuren som et levende element i museet.

Kommentarer til denne saken