- Dersom sykehuset har gjort dette, så synes jeg det er ganske hårreisende. Det er ikke sykehusets oppgave å drive PR for dette eller å dytte det på pasienter. Det er jo helt innlysende, sier Inge Lønning (H) til Nettavisen.

Det var Nordlys som i helgen avslørte at Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) brukte healere, samer og «lesere» i behandlingen av pasienter, også uten at pasientene hadde bedt om det. Ifølge avisen hadde sykehuset også hatt en healer på lønningslisten.

Les saken: Sykehus hadde healer på lønningslisten

- Kan ikke være lov
Lønning er medlem av Stortingets helse- og omsorgskomité. Han er overrasket over avsløringene om at UNN skal ha benyttet healere, «lesere» og samer med påståtte overnaturlige krefter.

Har du opplevd lignende? Tips Nettavisen ved å sende SMS/MMS til 1930, e-post til tips@nettavisen.no eller ring 2100 6010.

I tillegg har det kommet fram at sykehuset skal ha hatt en healer på lønningslisten.

- Jeg kan ikke skjønne at det skal være lov for sykehuset å ansette annet personell enn det som er autorisert. Det er i strid med all legeetikk å dytte dette på pasientene, sier Lønning.

- Gjennomgå rutiner
Han mener sykehuset nå bør gjennomgå sine rutiner.

- Dersom man tilbyr eller benytter seg av slike tjenester på statens regning, så synes jeg det er all grunn til å gjennomgå sykehusets rutiner. Det er rett og slett ikke akseptabelt, sier Lønning.

Lønning sier han vil ha forståelse for at sykehuset kan hjelpe pasienter med å komme i kontakt med alternative hjelpere.

- Dersom pasienten ber om det, så er det ikke noe problem at sykehuset hjelper til med å videreformidle kontakt, sier han.

- Sykehuset kan ikke betale
- Kan sykehuset da betale regningen for det?

- Nei, selvsagt ikke. Jeg kan ikke se at sykehuset har lov til å betale for pasienters benyttelse av alternativ medisin, sier Lønning.

Heller ikke leder Harald Nesvik (Frp) i helse- og omsorgskomiteen synes praksisen er uproblematisk.

- Slike ting stiller jeg meg uhyre skeptisk til. Jeg forventer at man på et sykehus har oversikt over hva som skjer på sykehuset. Det ville være spesielt om vi synset rundt pasienter og de tilbudene som blir gitt dem, sier Nesvik.

Greit hvis dokumentert
Han understreker likevel at veldokumentert behandling er greit.

- Kan man dokumentere at det er tilfelle at dette fungerer, så har man ikke gjort noe ulovlig dersom det skjer i kontrollerte former, sier Nesvik.

Nettavisen har bedt Bjarne Håkon Hanssen (Ap) om en kommentar, men Helse- og omsorgsdepartementet nekter å kommentere saken.

- Vil ikke ettergå
Universitetssykehuset i Nord-Norge har følgende kommentar til saken:

- Dette er noe som har skjedd i fortid og som dagens ledelse ikke kjenner til, sier kommunikasjonssjef Hilde Pettersen til Nettavisen.

- Dersom dette stemmer, hva gjør dere da?

- Dette kommer ikke til å bli ettergått, sier Pettersen.