OSLO (Nettavisen): «Stopp homofile i Oslos gater! NoGayPride - Gay Shame» var slagordet som prydet en ny Facebook-side opprettet av den norske islamisten Ubaydullah Hussain, som i 2012 ble kjent som talsmann for gruppen Profetens Ummah.

Facebook-gruppen, som torsdag hadde 290 medlemmer, ble opprettet samtidig med at Oslo står som vertsby for årets EuroPride.

«I Allah's navn, den mest Barmhjertige, mest Nåderike. Denne gruppen er opprettet for å vise vår motsatt mot "gay pride" (er egentlig gay shame), som skal gå i tog i Oslos gater førstkommende lørdag», skrev Ubaydullah Hussain selv i en post som ble lagt ut på siden onsdag.

Klaget til Facebook

Torsdag bekreftet Facebook at de hadde mottatt en klage på Ubaydullah Hussains hatside, men at de hadde svart klageren at de ikke vil foreta seg noe.

«Vi har gjennomgått gruppen du rapporterte for hatefulle ytringer eller symboler. Vi mener at den ikke bryter våre nettsamfunns standarder», skriver Facebook i sitt svar.

Da flere tusen andre gjorde det samme, endret nettsamfunnet likevel mening.

Alle som har klaget på hatgruppen fikk følgende melding fra Facebook fredag:

«Vi har gjennomgått gruppen du rapporterte for hatefulle ytringer eller symboler. Vi har fjernet den på grunn av brudd på vårt nettsamfunns standarder. Takk for at du rapporterte dette. Vi har gitt «Stopp homofile i Oslo`s gater! "NoGayPride - GayShame"» beskjed om at gruppen hans/hennes er fjernet, men har ikke fortalt hvem som rapporterte den.»

- Trist

Styreleder Oslo Pride, Stein Runar Østigaard, ble kjent med hatgruppen sent onsdag kveld. Han ble ikke overrasket, men synes det er trist.

- Vi syns det er trist selvfølgelig og er uenige i budskapet, som blant annet sier at homofili er en sykdom. Særlig tenker vi på muslimske personer som er i skapet eller på vei ut eller åpne som opplever sånne type holdniger rundt seg. Det er trist at noens kjærlighet kan være kontroversiell for andre, sier han til Nettavisen.

Ber folk støtte EuroPride

Han håper alle som ikke er enig med Ubaydullah Hussain aktivt viser sin støtte til EuroPride-festivalen.

- Vi håper de lar seg inspirere av festivalen og føler trygghet til å være seg selv.

- Vi forventer ikke at alle står å heier, men syns det burde være rom for at alle skal kunne uttrykke sin glede og kjærlighet, legger Østigaard til.

Venter rekordoppslutning

Arrangørene tror på rekordstor oppslutning om lørdagens Gaypride-parade, som avslutter Europride-festivalen i Oslo.

- I fjor var det over 12.500 personer i paraden. Vi forventer flere i år, vi forventer rekord, forteller Stein Runar Østigaard til NTB.

Han lover mye musikk og moro under lørdagens parade og frykter ikke bråk.

DIREKTE: Følg Nettavisens direkte for det siste om EuroPride

Ble dømt for trusler

Ubaydullah Hussain ble i Oslo tingrett dømt til 120 dagers fengsel for trusler mot to navngitte journalister, trusler mot en sakkyndig i retten og hatefulle ytringer mot jøder. Han ble frikjent for tilleggstiltalen om hatytring mot forfatteren Amal Aden på Facebook. Av straffen ble 60 dager gjort betinget med en prøvetid på to år.

Hussain selv anket ikke dommen, men i februar ble det kjent at statsadvokaten vil bringe saken inn for lagmannsretten.

Les også: Horne åpner homofestival

Forsvarer: - Ingen politisak

Ubaydullah Hussains forsvarer, advokat John Christian Elden, gir denne kommentaren til Nettavisen:

- I dagens samfunn er det nok meningene på hjemmesiden som regnes som en minoritetsytring og som tåler å være gjenstand for sterke synspunkter. Facebook anser dem tydeligvis som lovlige, og de er enkle å argumentere mot i en demokratisk stat som Norge. Jeg tviler på om dette er noen politisaker eller noe som bør gis strafferettslig oppmerksomhet.