Gå til sidens hovedinnhold

Havaristen slept til land

Lasteskipet «MS Dallington» som onsdag kveld grunnstøtte ytterst i Fensfjorden ved Mongstad nord for Bergen er nå slept i sikkerhet til Mongstad. Se web-tv fra bergingsaksjonen.

Skipet har to hull i skroget.

- Slepet er nesten avsluttet. Vi ligger nå rett utenfor Mongstad, og holder på å legge havristen til kai, sa redningsleder Tor Eivind Moss ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til TV 2 Nettavisen klokken 02 i natt.

Da var det gått halvannen time fra situasjonen ble betegnet som under kontroll.

- To taubåter venter nå på en tredje for å starte slepet til Mongstad, sa pressetalsmann Anders Bang-Andersen ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge til TV 2 Nyhetene i en ekstrasending klokken 00.30.

To hull
- Det er to synlige hull i båten, men de går til ballast-tankene, hvilket betyr at de ikke går inn i lasterommet eller til rom der det er olje. Det er heller ikke rapportert om lekkasjer av olje inne i båten, sier Moss.

Det var kapteinen og losen om bord som varslet Hovedredningssentralen via Bergen Radio. Da var skipet i drift i sterk vind, uten motorkraft.

En av Forsvarets MTB-båter forsøkte å hindre skipet i å gå på grunn, men hadde ikke kraft nok til å holde det unna fjæresteinene.

Dramatisk
Lenge så det svært dramatisk ut for det 138 meter lange britiske bulkskipet «MS Dallington». Mannskapet var forberedt på å hoppe i livbåter.

- Vi ble bedt om å ta på oss livvester og gå på broen, forteller kokken Brian Standbury til TV 2.

Han er blant de fem av mannskapet som ble evakuert med helikopter og fløyet til land. De fem er nå innlosjert på Byrknes skole, mens resten av mannskapet ble på skipet under slepet til Mongstad.

Det blåtse 20 knop i Fensfjorden nord for Mongstad i Hordaland der fraktbåten «MS Dallington» gikk i fjæresteinene på Austrheimsiden av fjorden sent onsdag kveld.

Trukket av grunn
Skipet ble trukket av grunn kort før klokken 23, men store redningsmannskaper holder oppsyn med båten. Omfanget av skadene er ikke kjent, men det skal ikke ha vært vanninntrenging i båten.

Pressetalsmann Bang-Andersen ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge understreker at skipet ikke er et tankskip, men er et bulk-skip.

- Det var tomt og på vei til Narvik for å laste, sier Bang-Andersen til TV 2.

Et Sea King-helikopter og flere andre helikopter holder havaristen under oppsikt. Også en av Forsvarets MTB-båter skal være på stedet, samt en ambulansebåt fra Eivindsvik, en losbåt og en slepebåt som befant seg i nærheten, er på stedet.

- Ingen skadd
– Vi har ikke fått melding om at noen er skadet, sier Bang-Andersen.

«MS Dallington» er bygget i 1975 og er registrert på Isle of Man. Det er ikke kjent hva som forårsaket grunnstøtingen.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?