Gå til sidens hovedinnhold

Håver inn på pasientlister

Pasientlister er gull verdt for fastlegene.

Leger får nemlig betalt for pasienter som står på sin liste. De lukrative listene selges for millionbeløp, ifølge Aftenposten.

Listene har ført til kjøp og salg av legepraksiser uten at myndighetene har oversikt over eller kontroll med omsetningen.

Allmennpraktiserende leger får utbetalt et grunnbeløp for hver pasient han eller hun har på sin liste. En lege med 1.500 pasienter på sin liste får dermed utbetalt 500.000 i året, uten å ha sett eneste pasient.

Legene spekulerer i kjøp og salg fordi en rekke kommuner overlater til legene selv å finne en etterfølger når noen slutter. Det stilles ikke krav til at salgssummen blir rapportert slik at myndighetene kan ha kontroll med prisnivået, skriver Aftenposten.

President Hans Kristian Bakke i Den norske lægeforening erkjenner at prisene på legepraksiser er gått opp.

– Veletablerte praksiser selges for opptil en million kroner, men snittet ligger mellom 500.000 og 800.000. Tidligere fikk man et vesentlig driftstilskudd fra kommunen ved oppstart av en ny legepraksis uavhengig av antall pasienter. Leger som starter en ny praksis i dag, står uten en krone i inntekt. Dermed går prisen på en etablert praksis opp, sier Bakke.

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet