Gå til sidens hovedinnhold

- Hei, vi er fra politiet

To tenåringer utga seg for å være politi, og svindlet eldre for hundretusenvis av kroner.

(iOslo.no) To gutter på 15 og 16 år fra Vennesla ringte rundt til eldre på måfå, og loppet dem for til sammen 189.872 kroner. Pengene brukte de selv til å finansiere nettpoker.

Nå er guttene, som har blitt 17 og 18 år gamle, dømt i Kristiansand tingrett.

«Gammelmodige» navn
Det var i januar og februar 2007 at de to guttene ringte rundt til eldre, opplyste at de var fra Oslo-politiet og sa at de eldres kontoer var i ferd med å bli tappet. De fornærmede er fra hele landet, og guttene har forklart at de gikk gjennom telefonkatalogen og lette etter gammelmodige fornavn.

Dermed lurte de 14 eldre til å utgi visakortopplysninger, for så å overføre penger til sine egne kontoer på forskjellige nettpokersider.

- Den ene av de tiltalte har i sin forklaring gitt uttrykk for spillavhengighet, sier politiadvokat Johan Martin Kile ved Agder politidistrikt til iOslo.no.

Lurt trill rundt
En av de som ble lurt er en 76 år gammel kvinne fra Vestlandet. Til iOslo.no forteller hun at guttene var svært profesjonelle.

- De lurte meg trill rundt. De sa de var fra politiet, skulle oppklare en sak og innhente opplysninger. Og jeg var jo så dum at jeg ga dem opplysningene om kortet, sier hun.

Da hun gikk i banken noen dager senere, så hun at det var tatt ut en del penger som ikke tilhørte henne. Ikke mindre enn 46.900 kroner hadde de to guttene tatt ut fra kontoen hennes.

- Det er jo mye det, for en som er eldre og pensjonist. Jeg synes det er utrolig frekt, sier 76-åringen.

- Har fått tilbake halvparten
Hun har ikke fått tilbake alle pengene.

- Jeg har fått tilbake ca. halvparten av beløpet. Jeg fikk grei beskjed om at jeg hadde oppført meg ganske toskete da jeg var hos banken, sier hun.

Politiadvokat Kile sier at flesteparten av de 14 eldre har fått tilbake sine penger.

- De aller fleste fornærmede har fått dekket dette ved at pengene er tilbakeført fra spillselskapene, sier Kile.

Enkelt avslørt
Ifølge dommen ble de to guttene avslørt etter at en av de fornærmede anmeldte saken i slutten av januar 2007. Etter en gjennomgang av kontoutskriften til kvinnen, så politiet at pengene var overført til spillselskaper på nettet.

Dermed klarte politiet å spore IP-adressen til datamaskinen det var spilt fra. Denne adressen ledet dem til de to guttene, som ble pågrepet i begynnelsen av februar 2007.

«Ved straffutmålingen bemerkes i skjerpende retning at de to tiltalte på en frekk og utspekulert måte har foretatt en rekke bedragerier og forsøk på dette overfor eldre mennesker.», heter det i dommen.

For disse lovbruddene, samt flere andre saker, fikk 18-åringen 90 dagers betinget fengsel. 17-åringen, som har begått en del flere lovbrudd, fikk en straff på 120 dagers betinget fengsel.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Reklame

Gjør kupp: Sportsbutikkene tømmer lagrene for vintervarer