Gå til sidens hovedinnhold

Hele landsbyer ble utslettet

Elver med varm gjørme fra vulkanutbruddet sprer død og ødeleggelse i Yogyakarta-provinsen.

Mer enn 50 personer er døde etter det siste og kraftige utbruddet fra vulkanen Merapi på Java i Indonesia fredag. Minst to landsbyer i den utsatte fjellsiden er ødelagt av varm gjørme, melder det statlige indonesiske nyhetsbyrået Antar fredag.

De to landsbyene som redningsmannskapene nå konstaterer er ødelagt er Brongangsuruh ved Argomulyo og Slodokan ved Wukirsari. Begge ligger i Yogyakarta-provinsen.

Kjenner varmen fra gjørmeelva
Elva Gendor flommer over av varm gjørme og aske fra vulkanen. De som beveger seg langs elva kunne kjenne varmen og lukta.

En av dem som har vært med på redningsarbeidet, Sajarwo, forteller til Antara at de kom seg inn i fem av ti ødelagte hus i landsbyen Brogansuruh. Der fant de 31 døde.

- Vi klarte ikke å nå fram til de andre husene som lå høyere fordi varm gjørme, sand og stein stengter veien.

Les også: Vulkanhelvetet i store bilder

Flere titalls personer får behandling for brannskader og luftveisproblemer, opplyser en talsmann for et sykehus i byen Yogyakarta.

«Vi klarte ikke å nå fram til de andre husene som lå høyere fordi varm gjørme, sand og stein stengte veien»

Flyktninger dekket av aske
Menn, kvinner og barn dekket i aske strømmet ned fra Merapi på motorsykler og lastebiler da myndighetene varslet evakuering.

- Varmen omringet oss, og det var hvit røyk overalt, sier Niti Raharjo (47), en landsbybeboer som fikk behandling for brannskader på beina på Sardjito-sykehuset. Han kom sammen med sin 19 år gamle sønn, som hadde brannskader på skudre, hender og ben. Han våknet av et kraftig skjelv, trev motorsykkelen og kjørte raskt av gårde sammen med sønnen.

Da nedfallet fra vulkanen traff veien de kjørte på, ble de kastet av motorsykkelen.

- Men frykten fikk oss til å stå opp og komme oss ut av helvetet, til tross for den brennende smerten i beina våre, sier 47-åringen ifølge Sky News.

Vulkanen på Merapi er Indonesias mest aktive vulkan og har jevnlig hatt utbrudd siden 1548.

Indonesia har også hendene fulle med etterdønningene av en annen katastrofe, tsunamien, som rammet Mentawai-øyene og krevde mer enn 400 menneskeliv og sendte tusenvis på flukt.

Se amatørvideoopptak som viser elva Boyong fredag under.

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken