Gå til sidens hovedinnhold

Hele Norge på kometjakt

Kometen McNaught har fått folk over hele landet til å vende blikket oppover.

Medier landet rundt har laget sin lokale vri på den sterkt lysende kometen som de siste dagene har sust over oss, og som ifølge astronomenene snart er utenfor synsvidde.

Kometen ble første gang oppdaget 7. august. august 2006 av den australske astronomen Robert H. McNaught og har fått navnet McNaught og mer formelt C/2006 P1.

12. januar vil den skitne snøballen passere bare 26 millioner kilometer fra Solen, og akkurat i disse dager er den synlig fra vår del av jordkloden.

Orkesterplass i nord
Nordlendingene skal ha ekstra gode forutsetninger for å skue kometen.

- Vi har orkesterplass, sier Steinar Thorvaldsen i Tromsø Astronomiforening til avisa Nordlys på nett.

Til itromso.no sier Truls Lynne Hansen ved senter for geofysikk på Universitetet i Tromsø at enkelte i fylket vil ha muligheter til å se kometen til og med onsdag.

I Røros var kometen godt synlig tirsdag kveld, melder Adressa.no.

Vil du se den, bør du ha muligheten i kveld i prinsippet over hele landet, vel og merke hvis det er klarvær der du bor. Lett skydekke har de fra Nordland og oppover, mens i andre deler av landet er det mer varierende. Meteorologene kan ikke gi noe entydig svar på hvor det er best å bedrive kometjakt i kveld, så du må ta turen ut og se selv.

- Helt rå
Kjendis-astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard ved Astrofysisk institutt sørget for å gi himmellegemet ekstra PR i går.

- Denne kometen er helt rå. Jeg kan ikke sterkt nok oppfordre folk til å komme seg ut og se, uttalte han til Nettavisen.

Filmet fra verandaen
En som oppdaget kometen helt tilfeldig var 17 år gamle Christian F. Schüssler på Nordstrand i Oslo. Han fant også fram sitt digitale videokamera. Videosnutten ble sendt på TV 2 Nyhetene i går.

Se innslaget på TV 2 Nyhetene (abonnement)

Vil du se kometen må du kikke mot vest etter solnedgang eller mot øst før soloppgang. Du vil se den som en avlang, diffus, lysende flekk på den tussmørke himmelen. Men du må altså være rask, for snart er showet over.

Les mer om kometen på Astrofysisk institutts hjemmesider.

Reklame

Ny grillpakke for sommeren 2021: - Våre absolutte favoritter i en pakke