Gå til sidens hovedinnhold

Hele Norges mormor er død

«Hverdager er de flotteste. De er fulle av eventyr.»

(SIDE2): Barnebokforfatteren Anne-Cath. Vestly døde natt til mandag.

Hun ble 88 år gammel, opplyser hennes sønn Jo Vestby til NTB.

- En trist dag for familien
Anne-Cath. sovnet inn litt over klokken 3 i natt, etter et tre uker langt sykeleie.

- For oss i familien så er dette en trist dag, sier Jo Vestly til TV 2 Nyhetskanalen .

- Hun har vært syk i noen år med alzheimer men hun hadde et stygt fall for tre uker siden og fikk brudd på et bekkenben. Etter det så skjedde det en alvorlig dreining i utviklingen og den siste uken har hun nok vært i nærheten av et slags komatilfelle. Søndag ble det ekstra ille og det endte med at hun sovnet rolig inn, forteller Jo Vestly.

Vestly døde på Bråta bo- og aktivitetssenter i Mjøndalen i Nedre Eiker kommune, der hun bodde fra 2006 da hennes alzheimer gjorde at hun ikke lenger kunne bo for seg selv.

Sønnen Jo valgte for kort tid siden å gå ut og fortelle om morens sykdom. Han fortalte at det var en vanskelig avgjørelse i og med at moren lenge ikke ville innse at minnet sviktet eller snakke om det.

LES MER:- Vi mister henne dag for dag

Vestly var den store eneren innen norsk barnelitteratur i generasjoner og hennes bøker og beretninger ble også spredd gjennom filmer og NRK. Bøkene hennes ble oversatt til 16 språk.

NRK-sjef Hans-Tore Bjerkaas sier til Side2 at Vestly har vært veldig viktig for NRK.

- Samfunnsengasjert
- Hun var med på å utvikle barnetimen for de minste på 1950-tallet og da barne-tv så dagens lys, spilte hun også en sentral rolle, sier Bjerkaas til Side2.

Bjerkaas fremhever Vestlys samfunnsengasjement. Hennes bøker om Guro og Aurora gikk rett inn i sin samtid på 70-tallet da skilsmisser ble mer og mer vanlig.

- Det som kjennetegnet henne, var at hun tidlig hadde et kjønnsperspektiv på det hun laget. Hun så viktige utviklingstrekk i tiden og gjorde barnekulturen mer samfunnsengasjert enn nostalgisk, mener han.

- Har hun vært en viktig rollemodell for etterkommerne i NRK?

- Ja, hun har vært viktig for utviklingen av barnetilbudet hos oss slår Bjerkaas fast.

Se bildespesial nederst på siden.

Elsket av store og små
Anne-Cath. Vestly ble født på Rena, og vokste opp flere steder gjennom barndommen. Familien flyttet til slutt til Oslo. Hun var gift med Johan Vestly (1923 - 1993), og de har to sønner, Jo og Håkon.

Anne-Cath. er aller mest kjent for å skrive barnebøker om blant andre Ole Aleksander Filibom-bom-bom, Mormor og de åtte ungene, Knerten og Lillebror, Aurora og Guro.

Flere av bøkene hennes er blitt filmatisert, deriblant «Mormor og de åtte ungene» og «Ole Aleksander Filibom-bom-bom».

Vestly har gitt ut ni bøker om «Knerten». Filmen om «Knerten» har kinopremiere høsten 2009. «Lillebror og Knerten» skal filmatiseres av Åsleik Engmark.

LES MER: Knerten blir filmstjerne

Til sammen har hun skrevet godt over 50 bøker, elsket like mye av store som små. I Norge er hun sett på som den aller største forfatteren blant barneklassikerne.

Den snille stemmen
I en alder av 83 år kom Anne-Cath. med sin første voksenbok. Hun har også gitt ut to selvbiografier.

Vestly var kjent for sin «snille» stemme, og varme fortellerstil.

Likevel har hun evnet å ta opp emner som har brakt nåtiden og dagliglivet i byen inn i barneboklitteraturen.

HTML EMBED

1302

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken