Gå til sidens hovedinnhold

- Hele Sp kan gå dukken

- Liv Signes lederstil har vært konfronterende, til tider ute av balanse – og delvis med manglende empati.

I helgen ble det klart at Sp-leder Liv Signe Navarsete trekker seg som partileder - før det ble klart at hele sentralstyret stiller på valg under det ekstraordinære landsmøtet 7. april.

- Mangler empati
Daglig leder i kommunikasjonsbyrået Siste Skrik, Elizabeth Hartmann, mener Senterpartiet (Sp) kan stå overfor et «være eller ikke være»:

- Alle har sett at lederstilen til Sp-leder Liv Signe Navarsete ikke har fungert. Det har vært hennes tydelige svakhet å ikke evne å samle partiet - verken før eller etter valget. Flere situasjoner har også avdekket en mangel på empati. Det har vært vist gjentatte ganger gjennom hvordan hun har behandlet sine nærmeste, presiserer Hartmann.

- Jeg er mest opptatt av hva partiet skal gjøre fremover, sier Hartmann til Nettavisen NA24.

- Kan gå dukken
Hun legger ikke skjul på alvoret:

- Hele partiet kan gå dukken. Dette handler om et være eller ikke være. Tiden for splitt og hersk er over, det må partiet har nok selvinnsikt til å forstå, sier omdømmeeksperten til Nettavisen NA24.

- Hva blir viktig fremover?

- Det må være å kjøre en ryddig prosess, som ikke drives i media – men internt i partiet. Alle med verv i partiet må forstå at dette handler om partiets – og deres egen – fremtid. Så alvorlig er det, sier Hartmann.

- Nestlederne er sentrale
Hun er ikke bare opptatt av topplederen – men hele ledelsen:

- Jeg er like opptatt av hvordan nye nestledere, i samspill med ledelsen, kan gi partiet den kraft det trenger. Ledelsen må fungere som et team og være samlende – slik at velgerne kan tro på dem og partiet gjenvinne tapt tillit, sier Hartmann.

Hartmann vil helst unngå spekulasjoner om navn:

- Det som er synd, er at dagens ledelsen i Sp ikke har fungert sammen. De som har valgt ledelsen, har også et ansvar her. Men nå må de ha lært – at dette handler om å finne leder og nestledere med felles mål, slik at de ikke drives fra asken til ilden.

- Jeg håper hele partiorganisasjonen nå har selvinnsikt til å ta de rette grep, sier hun.

- Respekt og positivitet
- Hva kjennetegner en god ledelse?

- En god ledelse handler om å ha lagspillere, med ulike styrker og et felles overordnet mål. Respekt, tillit, engasjement og positivitet bør prege den, mener Hartmann.

- Hvordan vurderer du mulighetene for at Navarsete kan fortsette?

- Den anser jeg som helt utelukket. Hennes lederstil som har vært konfronterende, til tider ute av balanse – og delvis med manglende empati, er ikke det partiet trenger nå. Jeg kan ikke tenke meg at hun orker heller, sier hun.

- En kan fungere videre
For nestlederne stiller det seg annerledes:

- Nå skal det legges en ny kabal. De som skal innstille og velge ny ledelse må være finke på å analysere og vurdere den enkelte kandidats sterke og svake sider, personlighet, og se hvem som kan fungere sammen. Det kan godt hende en av dagens nestledere kan fungere i en ny ledelse, men det kommer helt an på sammensetningen av den nye partiledelsen, avslutter Hartmann.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken