Gå til sidens hovedinnhold

Helga (84) innestengt i to uker

Helga Holdhus (84) har ikke vært ute på to uker - fordi heisen i oppgangen er ødelagt.

(iOslo.no) Siden 4. august har heisen i Oscars gate 8 stått, på grunn av en teknisk feil. Det har lenket Helga Holdhus (84) til leiligheten i tredje etasje i to uker. Feilen er fortsatt ikke utbedret.

- Jeg har ikke vært ute på flere uker, men heldigvis har jeg en god stol og en god rumpe. Dermed går ukene, sier den oppegående 84-åringen og humrer.

- Ensomhet dreper
Hun har holdt humøret oppe, til tross for noen dystre uker.

- Jeg kan ikke annet enn å holde humøret oppe. Jeg har mye å være glad for, og jeg skal pokker ikke la dette ta livet av meg, sier hun.

Holdhus har blitt fortalt at heisen ikke kan repareres før de riktige delene har kommet fra Tyskland. Og i Tyskland er det som kjent ferieavvikling i disse tider.

- De sier at ensomhet dreper, og de siste ukene har gjort at jeg forstår hva som menes med det, sier 84-åringen, forteller at hun bare må sitte i stolen sin store deler av døgnet.

Trappeproblemer
Holdhus har operert hoftene seks ganger, og lider av såkalt droppfot, en lammelse i den fremre leggmuskulaturen. Dette gjør at hun har problemer med å gå.

- Man må bare stå på selv, og prøve å venne seg til tanken. Man kan vennes til alt, vet du, sier den oppegående pensjonisten.

Vanligvis tar Holdhus turen til butikken med rullatoren sin, men trappene må hun holde seg langt unna.

- Det er fælt å ikke komme ut, men jeg er glad for å leve. Og så lenge jeg kan sitte på rumpa er jeg glad. Jeg er veldig glad for at jeg kan sitte, og ikke må ligge på institusjon, sier Holdhus, som har bodd i leiligheten på Bislett i omtrent 20 år.

- Trist
Holdhus forteller at hjemmesykepleien er innom en gang i uka, og at hun også flere ganger i uka får hjelp av Solveig Svensen (21), som bor et par etasjer over Holdhus. Svensen synes det er fælt at 84-åringen må sitte inne.

- Jeg synes det er veldig trist. Den mosjonen hun får når hun kommer seg ut er veldig viktig for henne, sier 21-åringen.

Hun forteller også at Holdhus gjerne treffer andre på kafé, når hun har mulighet til å gå ut. Svensen vet likevel ikke om heisproblemet kunne vært løst på noen annen måte.

- Den eneste løsningen er at heisen blir reparert så fort som mulig! sier hun.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken