Gå til sidens hovedinnhold

Helikopter styrtet i isen

Flyhavarikommisjonen er på vei til Svalbard etter at et helikopter styrtet i isen utenfor Longyerbyen. De to mannlige pilotene fikk moderate skader.

- Helikopteret hadde nettopp fraktet tre personer til Hjortfjellet, som skulle drive vedlikeholdsarbeid på en sambandslink. Da helikopteret skulle returnere til flyplassen på Longyearbyen, styrtet det. Vi kjenner ennå ikke årsaken til styrten, sier assisterende sysselmann på Svalbard, Rune B. Hansen, til TV 2 Nettavisen.

Pilotene har det bra
De to pilotene har det etter forholdene bra. De ble stabilisert på Longyerbyen sykehus, og overført til Universitetssykehuset i Tromsø torsdag ettermiddag.

- En har bruddskader i foten, den andre skal få undersøkt ryggen nærmere, sier pressekontakt Frigg Jørgensen ved Sysselmannen på Svalbard til TV 2 Nettavisen torsdag kveld.

Ukjent årsak
Det var et helikopter av typen Bell 212 fra selskapet Airlift som styrtet ved 08.30-tiden torsdag.

- Pilotene er ikke livstruende skadd og det er vi glade for, opplyste administrerende direktør Bjarne Slapgard i Airlift til TV 2 Nettavisen.

Han opplyser at de ikke kjenner årsaken til ulykken.

- Vi har ikke hatt fokus på noe slik i dag. Det vi har hatt fokus på, er å ta vare på de som er involvert; de ansatte og de pårørende, sier Slapgard.

Direktøren opplyser at de to skadde pilotene kom seg ut av vraket ved egen hjelp.

Havarikommisjonen
Senere på dagen ble det foretatt åstedsbefaring på vegne av flyhavarikommisjonen. Området der ulykken skjedde ble undersøkt og fotografert. Fredag kommer flyhavarikommisjonen til Svalbard for nærmere undersøkelser.

Opprydningsarbeidet vil også begynne fredag. Bare halebommen og en del vrakdeler er igjen oppå isen.

- Selve helikopterkroppen er gått gjennom isen og sannsynligvis sunket, forteller pressekontakt Jørgensen torsdag kveld.

Meldt savnet 08.30
Hansen hos Sysselmannen på Svalbard opplyser at de fikk melding om at helikopteret var savnet ved 08.30-tiden samme morgen.

- Klokken 09.08 fikk vi melding om at helikopteret var lokalisert. Det var et Super Puma- redningshelikopter som fant det styrtede helikopteret, sier Hansen.

Redningshelikopteret var stasjonert i Longyearbyen.

- Vi sendte ut alt tilgjengelig mannskap da vi fikk melding om at helikopteret var savnet, men det var redningshelikopteret som først kom frem, sier Hansen.

Avstand: 5-6 kilometer
Ifølge Hansen var det godt vær i området da ulykken skjedde.

Hansen opplyser at flyturen fra Longyearbyen til Hjortfjellet vanligvis bare tar noen minutter.

- Det er bare snakk om fem-seks kilometer fra Longyearbyen til Hjortfjellet, sier Hansen

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen