De siste tallene fra EUs statistikk kontor, eurostat, har kraftig opprevidert både den greske statsgjelden og budsjettunderskuddet for 2009.

Fjorårets budsjettunderskudd er samlet på 15,4 prosent av Hellas BNP og ikke 13,6 prosent som hittil har vært de offisielle tallene. Dette gjør Hellas til det verste landet i europa på det punktet, rett foran de på listen er Irland med et underskudd på «bare» 14,4 prosent av BNP.

Etter at eurostat offentliggjorde ferske tall på mandag er det vankselig å gjøre noe annet enn å gråte over statsgjelden også. For 2009 er den revidert opp til hele 126,8 prosent av landets BNP. Atskillig mer enn de greske myndighetenes gjeldsreferansepunkt på 115,1 prosent. 126,8 prosent gjør at Hellas har den klart største statsgjelden i Europa. Andreplassen på listen inntar Italia med kun 116 prosent statsgjeld i forhold til BNP.

Etter dagens ferske tall fra eurostat er det ventet at Hellas statsgjeld vil komme opp i 144 prosent av landets BNP ved utgangen av 2010.

Med dagens oppgradering av Hellas gjeldsproblem er det liten tvil om at landet ikke kommer til å nå målet om å ta underskuddet i statsfinansene ned til 8,1 prosent av landets BNP i 2010. Dette var et konkret krav da Hellas fikk innvilget nødlånene fra EU og IMF.

Les også: Europa rakner i kantene

De greske myndighetene venter nå et budsjettunderskudd på 9,4 prosent av BNP, melder AFP.

Allerede forrige uke ble det lekket informasjon, fra anonyme kilder i det greske embetsverket, til media om at det estimerte underskuddet i de greske statsfinansene vil bli betydelig høyere enn 9 prosent

Den greske statsministeren avviste på det tidspunktet påstanden. Men i weekenden har han i et intervju likevel nevnet at Hellas skal søke IMF og EU om en forlengelse i nedbetalingen av nødlånene, skriver epn.dk.

Forslaget om forlengelser i betalingsplanen blir allerede mandag morgen torpedert av talspersoner i EU-komminsjonen. Hellas blir nok pent nødt til å stramme ytterligere inn på offentlig forbruk eller øke statens inntekter gjennom økte skatter.

Det første skrittet i denne prosessen vil være ytterligere utgiftskutt på 4,5 milliarder euro i 2011.

Les flere saker på NA24