Arne-Frode Rinnan, helten fra MS «Tampa», som i 2001 reddet 438 båtflyktninger fra et synkende skip utenfor Christmas Island, mener den norske regjeringen brukte lang tid før de bestemte seg for å hjelpe båtflyktningene i Middelhavet.

- Det som skjedde med fiskebåten som forliste utenfor Libya natt til søndag er en humanitær katastrofe, sier den nå pensjonerte sjøkapteinen til Nettavisen.

- Jeg er skuffet over at den norske regjeringen ikke har sendt marinefartøy. Det mener jeg de bør gjøre, sier Rinnan til Nettavisen.

Les Stavrums kommentar: Norge er passiv til massedød

Senere mandag kom regjeringen med kunngjøringen om at de skal bidra - med et sivilt fartøy i august.

Norske skip redder tusenvis av båtflyktninger

En rekke norske fartøyer trafikkerer farvannet i Middelhavet der det er en stor strøm av flyktninger som forsøker å ta seg til Europa. I fjor bidro norske fartøy til å redde 5000 båtflyktninger her, ifølge Rederiforbundet.

Arne-Frode Rinnan har fulgt med på nyhetene og sier han føler med de sjøfolkene som seiler her.

Les også: Overlevende sier 950 var om bord på sunket båt

- Krevende

- Vi har en regel til sjøs, og det er at vi skal redde folk som er i havsnød. Det gjelder uansett religion, hudfarge og så videre. Men dette er krevende. Vi er ikke opplært til å hjelpe båtflyktninger, og jeg tror ikke det går an å trene på det, sier Rinnan til Nettavisen.

- Tror mange vil holde seg vekk

Han sier han tror kapteiner vil kvie seg for å gå i det farvannet de vet at det er mange båtflyktninger.

- I Middelhavet tror jeg mange vil holde seg vekk og heller gå lenger nord.

Fikk bråk med Australia

Selv opplevde Rinnan å få bråk med australske myndigheter da han etter å ha reddet 438 båtflytkninger fra et synkendeskip. Det norskeide skipet ble bordet av australsk marine.

I etterkant fikk Rinnan nasjonal og internasjonal heder for sin prinsippfaste opptreden. I 2002 ble han og mannskapet først hedret med Nansenprisen av FNs høykommisær for flyktninger og senere den norske Plaketten for redningsdåd til sjøs.

- I Middelhavet er det ikke langt til land, men det kan være et problem med mat og vann hvis man er langt til havs. Vi hadde tilfeldigvis akkurat proviantert, men vi holdt på å gå tom for drikkevann, forteller Rinnan.

- Har du plukket opp andre båtflyktninger?

- En gang på 70-tallet tok vi opp en cubaner. Han gikk lykkelig i land i Miami.

Bidrar med sivilt skip

Mens forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) søndag ikke kunne love at Norge vil sende kystvaktskip til det EU-letede patruljeoppdraget i Middelhavet, opplyste Justisdepartementet mandag at regjeringen var i sluttfasen med å vurdere om de skal tilby sivile ressurser, herunder skip, til den sivile grenseoperasjonen Triton.

Kort tid etter kunngjorde statsminister Erna Solberg (H) at Norge skal bidra med et sivilt skip i operasjon i operasjon og at dette skal være på plass fra rundt 1. august.

Les mer: Slik skal Norge bidra

Flyktningehjelpen har uttalt at regjeringen har brukt for å lang tid på å vurdere hva Norge skal gjøre for å bidra i Triton-oppdraget.