SPANIA-HONDURAS 2-0:

David Villa (28) scoret to av målene - og misbrukte én straffe - da Spania lekte seg med Honduras mandag kveld.

Likevel var det ingen selvfølge at Villa skulle bli den store stjernen han er i dag.

Som tenåring så ville nemlig ikke Barcelonas nye spiss spille fotball mer.

Vurderte å gi seg
Vi må tilbake til 1996. David Villa var 14 år gammel, ukjent og lei. Han kom ikke overens med treneren. Han satt på benken hele sesongen i sitt lokale lag, UP Langreo. Som så mange andre som sliter i den alderen hadde han fått nok. Han ville gi seg.

Men heldigvis for Spania - pappa reddet David Villas fotballkarriere.

- Livet er fantastisk nå. Jeg spiller jo for en av Spanias største klubber, men da jeg var 14 ville jeg kutte ut alt sammen. På den tiden var jeg ukjent, tjente ikke et rødt øre og satt på benken hele sesongen. Jeg ville bare bort fra alt for å spille på løkka med kompisene mine, sa Villa i et avisintervju for et par år siden.

Han vurderte sterkt å følge i farens fotspor som gruvearbeider.

Faren var imidlertid personen som stoppet ham.

- Han hadde aldri spilt profesjonelt selv, men støttet meg hele veien. Han ville bare at jeg skulle ha det gøy på fotballbanen, og til slutt skjønte vi at jeg var god nok til å leve av fotballen, fortsatte Villa.

18 og proffkontrakt
Fire år etter at han var nær ved å gi seg med fotball, snudde det meste for spissen. Han skrev kontrakt med Sporting Gijon, og i påfølgende sesong viste han de første tegn på hva som skulle komme da han dunket inn et tosifret antall mål på klubbens B-lag. Samtidig fikk han sin første sjanse på A-laget.

Året etter, i 2001/02-sesongen, kom det endelige gjennombruddet da han scoret 18 mål for Gijons A-lag. I 2002/03-sesongen fulgte han opp med 20 seriemål.

Da fikk han endelig sjansen i Primera Division - med Real Zaragoza. Der fortsatte suksessen, og Villa ble raskt ettertraktet. Han dunket inn 32 mål på 73 kamper, og scoret blant annet da laget slo Real Madrid i cupfinalen. Etter to år i Zaragoza forlot han klubben til fordel for Valencia for nærmere 100 millioner kroner (12 mill. Euro) sommeren 2005.

Han scoret 25 mål i sin første sesong i Valencia, og havnet bare ett mål bak Barcelonas Samuel Eto´o på toppscorerlista. Han slo også Mario Kempes´ rekord i Valencia. Legenden Kempes scoret i sin tid nemlig 24 mål i sin første sesong i Valencia.

Ett av høydepunktene var da han scoret tre mål på mindre enn seks minutter i sluttminuttene mot Athletic Bilbao. Og kampen endte 3-0. Det var de raskeste målene i Primera Divison siden Bebeto scoret fire på seks minutter i 1995/96-sesongen.

Rekordrask lønnsøkning
Han var så god at han få måneder etter overgangen til Valencia ble tilbudt ny kontrakt med en massiv lønnsøkning og en dobling av klausulen som sa hvor mye en interessert klubb måtte betale hvis de vil kjøpe ham. Den var på om lag 500 millioner. Senere endte den på rundt én milliard.

Han har aldri scoret mindre enn 20 mål totalt i en sesong for Valencia, og han ble jevnlig koblet til både Barcelona, Real Madrid og de største Premier League-klubbene. Likevel er det først etter VM at han flytter fra Valencia. Barcelona fikk tilslaget for om lag 40 millioner euro etter at Valencia nærmest var tvunget til å selge grunnet økonomiske problemer.

Valencia sa senere at en engelsk klubb som «ikke var Chelsea» hadde lagt inn et bud på ham i siste liten, men det lyktes ikke.

Dermed fortsetter Villa i Spania, og kanskje, kanskje får han selskap i Barcelona av sin spanske lagkompis fra Liverpool, Fernando Torres, neste sesong. Barcelonas nye president har i alle fall vært klar på at han vil forsterke med både Torres og Cesc Fabregas i sommer.

Lekstue
Først skal imidlertid VM avsluttes, og etter kampen mot Honduras ser det endelig ut som om Spania kan bli værende en stund i mesterskapet. 0-1 for Sveits i åpningskampen var en stygg strek i regningen, men David Villas to mål sørget for seieren mandag kveld.

Spania, med Xabi Alonso og Xavi i storform, herjet vilt med motstanderne, og burde vunnet mye mer. Villa bommet selv på straffe på stillingen 2-0, og i første omgang hadde Fernando Torres fire enorme sjanser uten å lykkes.

Her kan du se hvordan utviklingen i kampen var fra minutt til minutt.

Spania er imidlertid på gang. De må slå Chile i siste kamp for å være sikret avansement, men det er ingen grunn til å bli overrasket om de regjerende europamesterne står igjen som verdensmestere i juli.

PS. Honduras har fortsatt en teoretisk sjanse til å avansere. Da er de imidlertid avhengig av at Chile slår Spania i siste kamp, samtidig som de vinner mot Sveits med flere mål (avhengig av hvor mye Spania eventuelt taper for Chile).

Deler av innholdet i denne saken ble første gang publisert hos Nettavisen i 2006.

(Kilde: Wikipedia, fifa.com, soccerassociation.com, El Pais)