Gå til sidens hovedinnhold

Helvete er løs i paradis

Tre politimenn og flere demonstranter er så langt skadet i uroligheter på øya Guadeloupe.

En rekke personer er i løpet av det siste døgnet arrestert på øya Guadeloupe i Karibia. Urolighetene i den fransk regionen begynte for en måned siden, men har eskalert de siste dagene. Protester mot høye levekostnader og sosial uro har etter hvert fått voldelige konsekvenser.

Skudd mot politi
Ifølge AFP skal ungdommer ha skutt mot politiet tirsdag, og tre tjenestemenn skal være skadet. Dette skjedde etter en demonstrasjon i byen Pointe-a-Pitre. Talsmann for politiet, Stephane Grauvogel, hevder det bare ble brukt tåregass mot menneskemengden.

Den dype sosiale uroen har nå gått inn i en ny og farlig fase. En bilfabrikk har blitt ødelagt, og tirsdag hørte AFPs korrespondent flere eksplosjoner i Pointe-a-Pitre.

Det er også meldt om plyndring i flere byer på øygruppen. Rundt 200 politifolk er utkommandert for å få slå tilbake opptøyene.

Turistene holder seg unna
På naboøya, den mer kjente turistøya Martinique, har tusenvis av mennesker demonstrert mot høye matpriser.

Urolighetene har allerede ført til at tusenvis av turister har avlyst sine ferieturer til øyene. Cruiseskip holder seg også unna så lenge demonstrasjonene fortsetter. Turisme er en viktig inntektskilde for folk på øya, skriver BBC News.

En rekke veisperringer har dukket opp disse dagene, og tirsdag måtte flyplassen på Guadeloupe stenge en periode av sikkerhetshensyn.

Omfattende streik
Demonstrasjonene er organisert av fagforeninger og politiske fraksjoner på venstresiden. I Paris har president Nicolas Sarkozy sagt at han vil møte myndigheter på Guadeloupe og for å få kontroll over situasjonen.

På Martinique igangsatte fagforeningene en streik 5. februar. Målet er økte inntekter og lavere priser på basisvarene i butikkene. Befolkningen på øyene er avhengig av importerte varer som selges i franskeide butikker, hvor prisene er betydelig høyere enn i Frankrike.

Nå er de fleste butikkene, bankene, skolene og statlige kontorer stengt både på Guadeloupe og Martinique. I tillegg rammer streiken turistnæringen med stor kraft.

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken