Gå til sidens hovedinnhold

Hemmelig styrke jager Saddam

Pentagon har opprettet en hemmelig spesialstyrke med ett mål for øye: Å fange Saddam Hussein og Osama bin Laden.

Den nye enheten er laget for å kunne handle raskere etter tips om « verdifulle» mål, og til å kunne operere over landegrensene i Midtøsten.

Var nær
Den nye og mer fleksible styrken skal allerede ha oppnådd resultater. Militære offiserer hevder den har «kommet nær» Hussein.

Spesialenheten er ikke like hemmelig lenger etter at kilder i Pentagon har gitt informasjon om den til avisen New York Times. Men fremdeles står mange spørsmål ubesvarte. Blant annet vil ikke kildene si noe om hvilke regler den nye styrken opererer under eller hvorvidt de må ha tillatelse fra fremmede land for å operere i deres territorier.

Frustrasjon
Bakgrunnen for spesialenheten er ifølge New York Times frustrasjon i Bush-administrasjonen over at Sadam Hussein fremdeles går løs og har innvirkning på begivenhetene i Irak. Embedsmenn sier Husseins overlevelse i seg selv inspirerer til angrep på amerikanske tropper og irakiske sikkerhetsstyrker. Noen tror han selv er involvert i å planlegge og iscenesette volden.

Mange igjen å ta
En annen grunn til at styrken ble opprettet er et ønske om å sikre at oppdragene i Irak ikke går ut over jakten på al-Qaida- og Taliban-ledere som gikk under jorden etter krigen i Afghanistan. Amerikanske styrker har ennå ikke klart å få has på verken Osama bin Laden, Taliban-leder Mullah Omar eller den antiamerikanske krigsherren Gulbuddin Hekmatyar.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter