Gå til sidens hovedinnhold

Hemmeligheten bak suksessen

Hvilken suksess? Vel, flere av dem.

TIPPELIGATIPSET:
10.PLASS: ODD GRENLAND:

- Hvem som egentlig takket nei, er kanskje ikke så nøye. Det som er realiteten, er at det ikke ble noen overgang.

Steffen Hagens blide sørlandsdialekt er plutselig mørk og alvorlig.

Det er ikke mer enn en noen uker siden alt så lyst ut i Odd Grenland. Fjorårssesongens store høstlag, med åtte seiere på sine ti siste kamper, hadde dratt med seg flyten inn i årets sesongoppkjøring, uten et eneste tap i treningskampene.

Samtidig var klubben den eneste av to Tippeliga-klubber med god kredittverdighet, og utenfra kunne det se ut som om Odd hadde god kontroll på økonomien.

- Ønsker å være profesjonelle
Så kom kontrabeskjeden: Odd hadde så dårlig råd at de ville selge spisstalentet Torgeir Børven til Aalesund.

Da unggutten nektet å flytte på seg, bekreftet Odd at Lillestrøm hadde fått lov til å innlede samtaler med Steffen Hagen om en overgang. Men forsvarsspilleren takket altså nei. Eller, noen takket nei, skal vi høre på spilleren selv.

Dermed ser det ut til at telemarkingene går inn i årets sesong med et talentfullt mannskap, men med en heller trøblete økonomi.

- Lar spillerne seg påvirke av den økonomiske situasjonen?

- Det vil vise seg. Vi liker jo å si at vi ikke gjør det, for vi ønsker å være profesjonelle. Vår jobb er å spille fotball best mulig, det er ikke så mye vi kan få gjort med økonomien uansett, svarer Hagen til Nettavisen.

Men la oss ikke dvele mer ved økonomien i Odd Grenland.

Grunnen til at vi snakker med Steffen Hagen, er nemlig fordi sørlendingen er involvert i en rekke suksesshistorier som er verdt å ta en titt på.

Den første er godt kjent, men likevel nesten ikke til å tro.

Suksesshistorie 1: Rekordstatistikken
Nettavisen har ikke finkjemmet statistikken, men Steffen Hagen innehar antakelig en imponerende rekord i norsk fotball.

De tre siste sesongene har 26-åringen nemlig spilt hvert eneste minutt for Odd Grenland i seriesammenheng. Alle 30 kampene, i tre sesonger.

Enkel hoderegning (vel, la gå - vi tar i bruk kalkulatoren) viser at det er 8100 minutter på banen, uten verken skadeopphold eller suspensjon.

- Hvordan er det mulig?

- He-he, det har jeg fått spørsmål om før. Det er veldig mange ting som skal klaffe. Man skal være skadefri, unngå karantener, prestere, og ha litt flyt og flaks, mener den sympatiske Odd-spilleren.

Han tror en av nøkkelfaktorene er aldri å være fornøyd.

- Det er viktig hele tiden å søke utvikling og lete etter ting som man kan forbedre. Både for å utvikle seg og for å holde motivasjonen oppe. Det er jeg veldig bevisst på.

- Det finnes ikke noen trylleformel, altså?

- Ingen trylleformel, bare å være nøye med kroppen og oppføre seg fint. Ikke være fornøyd når man gjør det bra.

Suksesshistorie 2: Fra Madagaskar til landslaget
For drøyt ti år siden ville ikke mange trodd at Steffen Hagen skulle spille hvert eneste minutt i tre tippeligasesonger på rad. Ei heller at han skulle få spille under Egil Olsen med flagget på brystet for det norske A-landslaget.

For drøyt ti år siden kom nemlig Steffen Hagen hjem til Norge etter å ha vært misjonærbarn på Madagaskar. Først som 15-åring startet han å spille organisert fotball.

- Jeg spilte litt der nede også, men det var mest med foreldre og sånt. Så det tok litt tid å bli vant med stor bane. Men utviklingen gikk fort framover, det var veldig gøy å se hvor langt du kan nå, sier Hagen, som i januar i år altså nådde det norske A-landslaget

Debuten fikk han i kampen mot Thailand som Norge til slutt vant 1-0.

- Det var veldig gøy, det. Det er noe som gir mersmak, og som motiverer til å stå på videre. Jeg får litt nye impulser og referansepunkter på hvilket nivå jeg ligger på.

- Hvor langt kan du egentlig nå?

- Det er umulig å si. Det er ofte tilfeldigheter som avgjør i fotball, også når det kommer til andre klubber og landslaget. Det kommer an på om de ser meg i en kamp jeg spiller bra, eller i en hvor jeg ikke er fullt så heldig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Kontrakten din går ut etter 2012-sesongen. Hva skjer videre?

- Jeg tenker på det innimellom, men har ikke kommet til noen konklusjon. Det er litt avhengig av andre tilbud i så fall. Men jeg trives veldig bra i Odd. Om jeg blir her til sommeren eller høsten eller ut karrieren er vanskelig å si, forteller han.

Suksesshistorie 3: Stabiliteten
Vi skifter fokus fra Steffen Hagen til Odd.

Klubben har et av Tippeligaens aller laveste budsjetter, men har klart å etablere seg i toppsjiktet av norsk fotball.

Fjerde-, femte- og femteplass de siste tre sesongene – pluss fire cupsemifinaler på fem år – er et bevis på nettopp det.

- Hvorfor klarer Odd det klubber som Brann og Vålerenga ikke får til, nemlig å stabilisere seg i toppen av norsk fotball?

- Det handler om å gjøre et bra arbeid i klubben på de fleste plan. Vi må gjøre det beste ut av det vi har. Man kan bare spille med elleve spillere uansett hvor mange man har i troppen, eller uansett hvor mye penger man har, svarer Steffen Hagen.

Han tror dessuten at det gode miljøet innad i spillergruppa har hatt mye å si for lagets prestasjoner.

- Ja, det tror jeg. Det gjelder å bygge et lag som fungerer bra sammen, som ikke bare har gode enkeltspillere. Et godt miljø i en gruppe kan hjelpe på prestasjonen til laget.

- Hva skal til for at Odd tar steget opp på medaljeplass?

- I fjor var det snakk om å vinne én kamp, den 27. november. Hvis vi kommer dit igjen skal vi vinne den kampen, ler Hagen.

Suksesshistorie 4: Generasjonsskiftet
Det er ikke bare de lave budsjettene som gjør Odds stabile prestasjoner imponerende.

Mens laget tidligere spøkefullt ble kalt for «gamlehjemmet», har Odd klart å gjennomføre et generasjonsskifte uten at prestasjonene er blitt dårligere.

Borte er nøkkelspillere som Tommy Svindal Larsen, Torjus Hansén og Anders Rambekk, og en titt på Odds antatte kampoppstilling viser en gjennomsnittsalder på drøyt 24 år.

Bare Frode Johnsen og kaptein Morten Fevang er mer enn 30.

Selv om ikke Steffen Hagen, med sine 26 fylte år, kan regnes som en unggutt lenger, har han likevel vært en av representantene for generasjonsskiftet i klubben.

Han mener de eldre herremennene som nå har lagt skoene på hylla, skal ha en stor del av æren for at skiftet har vært så vellykket.

- De har staket ut veien og vist de unge hvor nivået ligger. Så skal selvfølgelig ungguttene også ha sin del av æren. De tar steget opp og legger ned jobben som trengs, mener Hagen.

- En god vinter
På tross av den trange økonomien, ser det altså ut til at både Odd Grenland og Steffen Hagen har det som trengs for å lykkes videre.

Spilleren selv tror i hvert fall at klubben blir å regne med også i årets sesong.

- Vi har hatt en veldig god vinter, og dratt med oss flyten fra i fjor høst. Vi har et par spillere inn og ut, men ikke de store utskiftningene. Derfor har det vært lett å få samspillet til å fungere, forklarer sørlendingen.

- Vi ligger egentlig veldig bra an. Vi har ingenting å skylde på dersom det skulle gå dårlig framover, konkluderer Steffen Hagen.

Vi er halvveis uenige.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vår analyse av Odd Grenland:
Telemarkingene var som nevnt fjorårets store høstlag, og bare et forsmedelig tap for allerede fortapte Sarpsborg i siste serierunde hindret Odd i å ta en etterlengtet medalje i Tippeligaen.

Spørsmålet er om klubben klarer å holde på profilene gjennom denne sesongen. Det ser stygt ut, ettersom man har forsøkt å selge både Torgeir Børven og Steffen Hagen for å få balanse i økonomien, men enn så lenge ser det ut til at Odd beholder stammen i laget inn i seriestarten.

Likevel må Odd Grenland regne med å miste spillere i løpet av sesongen, og klubben har da også regnet med betydelige inntekter fra spillersalg i årets budsjett.

Det kan være faktoren som sender laget ut av en mulig medaljestrid, og vi tror at Odd Grenland blir å finne lengre ned på tabellen enn på flere år.

Plusser:

+ Generasjonsskiftet. Spillere som Børven, Semb, Rashani og Jonassen fikk mye spilletid i fjor, og vil sette spor gjennom årets sesong. Fevang, Johnsen og Brenne har rutinen som trengs for å lede ungguttene.

+ Dag-Eilev Fagermo. Elsket og hatet, men treneren vet ofte hva han gjør – og sørger dessuten for å få Odd frem i medienes søkelys.

+ Midtbanen til Odd er fremragende på sitt beste. Både Lekven og Brenne har vært innom landslaget det siste året, og man kan bare spørre seg hvorfor ikke Jone Samuelsen er blitt plukket opp av Drillo.

Minuser:

- Økonomien, selvsagt. Odd kommer til å miste spillere i løpet av året, og det virker som om klubbstyret er lei seg når Børven og Hagen konstaterer at de vil bli i klubben.

- Interessen for Odd er laber, også i Telemark. Klubben samlet 7106 på det meste til hjemmekamp i fjor. Sånt blir det lite penger i kassa av.

- Spillerstallen til Odd har mye kvalitet, men er tynn, og klubben har ikke råd til back-up. Skader og karantener vil garantert komme, hva gjør Odd da?

Se opp for:

Elba Rashani. 18-åringen spilte seg så å si til fast plass mot slutten av fjorårssesongen, og er tiltenkt rollen på venstreflanken. I samspill med Børven kan unggutten få sitt store gjennombrudd denne sesongen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vårt tips: 10. plass

Steffen Hagen om tipset:

- Jeg tenker at det er litt lavt. Jeg vet ikke om jeg tror vi tar medalje, det er kanskje ikke helt realistisk. Men vi var nær i fjor. 10.-plass var litt lavt.

HER FINNER DU ALLE VÅRE TABELLTIPS.

Kommentarer til denne saken