Gå til sidens hovedinnhold

Hemmelighold kan ramme Krekar

Dersom regjeringen nekter å dele informasjon fra PST med retten, kan det bli vanskeligere for mulla Krekar å få omgjort utvisningsvedtaket.

Regjeringsadvokaten risikerer å miste en mengde bevis mot mulla Krekar hvis ikke regjeringen tillater Erna Solberg å snakke. Hvor mye bevis det er snakk om, er dog en hemmelighet. Det er også selve bevisene som Erna Solberg har fått fra Politiets sikkerhetstjeneste.

I utvisningsvedtaket fra Utlendingsnemnda står det svart på hvitt at Erna Solberg har fått informasjon fra det hemmelige politiet som er brukt som grunnlag for instruksen.

Krekars advokat, Brynjar Meling, sa til TV 2 Nettavisen før rettssaken startet at det er håpløst å forsvare seg mot bevis man ikke ser.

Fordel for staten
Assisterende regjeringsadvokat Tolle Stabell kan altså bli stående i en situasjon hvor han må forsvare et vedtak uten å kunne bruke alle argumentene som danner grunnlag for vedtaket. Men Stabell vil bruke dette til sin fordel.

At all informasjon ikke blir tilgjengelig kan nemlig være en fordel for staten, som er saksøkt av Krekar fordi Krekar vil ha omgjort utvisningsvedtaket. Tolle Stabell sier i retten at det faktum at det foreligger informasjon i saken som ikke er tilgjengelig for retten, taler imot at domstolen skal overprøve vedtaket.

Staten kan altså få medhold i at retten får begrenset adgang til å vurdere skjønnsutøvelsen i utvisningsvedtaket, fordi all informasjon som ble brukt til å forfatte vedtaket ikke er tilgjengelig. Stabell mener at retten ikke kan vurdere utvisningsvedtaket i sin helhet uten denne informasjonen.

- Vedtaket kan ikke sies å være ugyldig selv om retten er uenig i det skjønn som er gjort. Det må påvises ugyldighetsgrunner og jeg kan ikke se at det foreligger anmerkninger som hentyder til det, sier Stabell.

Han ønsker ikke å påvirke beslutningsprosessen i Kongen i statsråd ved å gi sin vurdering av viktigheten av informasjonen. Han ønsker heller ikke å viderebringe hvor avgjørende denne informasjonen måtte være. Det kan få betydning for saken hvis informasjonen ikke blir frigitt.

Må frita Solberg fra taushetsplikt
Kongen i statsråd behandler nå hvorvidt Erna Solberg i retten skal bli løst fra taushetsplikten sin, slik at hun kan videreformidle denne informasjonen.

Kongen i statsråd har ennå ikke tatt en beslutning i saken. Det trenger regjeringen heller ikke å gjøre før Erna Solberg går i vitneboksen mandag.

Reklame

Hagemøblene nordmenn elsker

Kommentarer til denne saken