Gå til sidens hovedinnhold

Hemmeligholder likevel lydopptak

Etter at Høyesterett ba påtalemyndighetene om å levere ut avlyttingsmaterialet, fikk statsadvokaten i Stavanger deler av materialet hemmeligstemplet.

STAVANGER (TV 2 Nettavisen): Mandag kom kjennelsen fra Høyesterett om at telefonmaterialet som til nå har blitt holdt tilbake, skulle leveres ut til alle forsvarerne i Nokas-saken.

Etter at kjennelsen kom gikk statsadvokaten i Stavanger, Tor Christian Carlsen, til Stavanger tingrett. Her fikk han gjennomslag for at avlyttingsmateriale for seks av personene skulle fjernes fra materialet som skulle frigis.

Forsvarer reagerer
Tirsdag ble Nokas-rettssaken utsatt på grunn av Høyesteretts kjennelse, og i den forbindelse opplyste statsadvokaten at det var 33 personer som hadde blitt avlyttet, i til sammen 1000 timer.

En av forsvarerne i saken, advokat Marius Dietrichson, reagerer på at lydopptakene er fjernet.

- Dette er jeg mildt sagt forundret over. Når rettssaken starter mandag, vil jeg be om innsyn også i disse seks sakene, sa Dietrichson til VG Nett onsdag.

Forsvarerne har ikke fått vite navnet på de seks personene som er fjernet, og får heller ikke tilgang på lydfilene fra avlyttingen.

Forstår ikke kritikken
Statsadvokat Tor Christian Carlsen forstår ikke helt kritikken.

- Hvorfor sa dere ikke at det var bare avlyttingsmaterialet for 27 av de 33 personene som ville bli overlevert advokatene?

- Vi opplyste om antall personer som var avlyttet, og oppfattet at det var en forutsetning at ikke alt dette materialet ville bli overlevert til advokatene. Vi trodde ikke dette var bestridt, sier Carlsen til TV 2 Nettavisen.

For å holde informasjonen om de seks personene tilbake bruker påtalemyndigheten paragraf 242a i straffeprosessloven.

- I det øyeblikket det er en kjennelse på paragraf 242a, så er det ikke innsyn. Det har også Høyesterett sagt, sier Carlsen.

Fikk mer under paragraf 242a
Før Høyesteretts kjennelse var bare noe av materialet underlagt paragraf 242a for tre av disse seks personene. Etter at advokat Jon Christian Elden fikk medhold i å få utlevert materialet, gikk statsadvokaten til retten og fikk det resterende materialet på disse tre personene underlagt paragraf 242a.

- Høyesterett sa i en kjennelse 11. april i år at man kan utelukke materiale etter paragraf 242a, selv etter at Høyesterett har gitt kjennelse på at materialet skal utleveres, sier Carlsen.

Her er paragrafen
242a er en bestemmelse som på visse vilkår nekter innsyn i opplysninger hvis disse opplysningene kan medføre fare for liv, helse og frihet for visse personer, at personer ikke lenger kan delta i skjult etterforskning i andre saker, at det blir vesentlig vanskeligere for politiet å drive etterforskning eller at det ødelegger forholdet til politimyndigheter i andre land.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken