Gå til sidens hovedinnhold

- Henrettes fordi han tror på Jesus

34-åringen risikerer å bli hengt fordi han nekter å avsverge sin tro.

Den iranske presten Youcef Nadarkhani (34) ble i 2010 dømt til døden for frafall fra islam.

Han har fått tre sjanser denne uken til å avsverge sin tro, og dermed slippe henrettelse. Men 34-åringen står klippefast ved sin tro.

Et dommerpanel bestående av fem dommere skal derfor i løpet av en uke ta den endelige beslutningen om å godkjenne henrettelsen.

Både amerikanske og britiske myndigheter har fordømt dødsdommen og krevd at iranske myndigheter omgjør straffen.

UD: - Dette er uholdbart
Norske myndigheter har torsdag opplyst at de samarbeider med EU om å utstede en felles uttalelse som fordømmer dødsdommen.

- UD har fulgt saken rundt Naderkhani over lengre tid. Vi er spesielt bekymret over de rapportene som nå kommer fra rettssaken mot ham og at trusselen om dødsstraff opprettholdes. Det er uholdbart at en person trues med dødsstraff for å konvertere til en annen religion, sier statssekretær i Utenriksdepartementet, Gry Larsen, i en uttalelse til Nettavisen.

- Norge oppfordrer Iran til å oppfylle og etterleve sine internasjonale menneskerettighetsforpliktelser. Dette gjelder både spørsmålet om dødsstraff og trosfrihet. Det er viktig å sende et klart signal til iranske myndigheter i denne saken og bygge opp et internasjonalt press. Norge er derfor i kontakt med EU om en felles uttalelse i sakens anledning, sier Larsen.

Utfordret regimets linje
Pastor Youcef Nadarkhani har tidligere holdt en rekke gudstjenester i såkalte hjemmekirker i byen Rasht nordvest for Teheran. I 2009 utfordret han regimets linje om at alle skoler skal undervise islam. Han ble arrestert i oktober samme år, og ble i fjor dømt til døden for frafall fra islam.

Tidligere i år besluttet iransk høyesterett å opprettholde dommen, men ga Nadarkhani tre muligheter til å avsverge sin tro. Påtalemyndigheten hevder presten har vært en praktiserende muslim i sin ungdom, noe Nadarkhani selv avviser.

Onsdag fikk 34-åringen sin siste sjanse til å vende ryggen mot kristendommen.

- Jeg holder fast ved min tro og holder fast ved kristendommen, og har ikke noe ønske om å avsverge min tro, svarte pastoren, ifølge The Times.

- Religionsfrihet i Iran
Under onsdagens retthøring argumenterte Nadarkhanis advokat, Mohammed Ali Dadkhah, med at det var religionsfrihet i Iran, og at straffeloven ikke identifiserer frafall fra islam som en straffbar handling. I tillegg understrekte advokaten at Iran hadde signert internasjonale konvensjoner som forbyr religiøs forfølgelse.

- Vi vet jo at i Sharia så er det helt konkret beskrevet at konvertitter skal dømmes til døden, sier talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

- Men vi har sharia, også har vi iransk lov. Så lenge det ikke er inkorporert i iransk lov, så er man avhengig av en slags fatwa fra en religiøs leder for å utføre henrettelser for frafall fra islam, sier Amiry-Moghaddam.

Dødsdommen mot 34-åringen er trolig basert på tidligere fatwaer utstedt av ayatollahene Ruhollah Khomeini og Ali Khamenei, som er henholdsvis tidligere og nåværende åndelig leder i Iran.

Amiry-Moghaddam sier at dødsdommen også kan være basert på flere utkast til lovendringer i straffeloven som omhandler frafall fra islam.

- Krenker viktige rettigheter
Kristelig Folkeparti reagerer kraftig på dødsdommen mot den iranske pastoren, og har oppfordret Utenriksdepartementet til å ta opp den konkrete saken med den iranske ambassaden i Oslo.

- Når noen skal henrettes fordi de skifter tro eller har en tro, så er det å krenke én av de viktigste menneskerettighetene vi har kjempet for i hundrevis av år, sier stortingsrepresentant Hans Olav Syvrsen (KrF) til Nettavisen.

- Det er klart at vi vet at iranske myndigheter ser med veldig stor skepsis og fiendtlighet mot enhver form for konvertering, og de bruker da lovgivning og rettsapparatet til å presse folk, og selvfølgelig for å gi et signal til andre om hvor dumt og farlig det kan være å velge en annen tro enn det myndighetene synes passer, sier Syvrsen.

Kommentarer til denne saken