Gå til sidens hovedinnhold

Henrykt over nye Mars-bilder

Bildene som romsonden Opportunity sender hjem fra Mars, ble mandag mottatt med en blanding av henrykkelse og ærefrykt blant fagfolk i USA. Se bildene her.

Opportunity landet søndag på Mars, og sondens robotkjøretøy begynte straks å utforske overflaten.

Området som nå åpenbarer seg for bakkekontrollen i Pasadena i den amerikanske delstaten California, er en slette som kalles Meridiani Planum.

- Jeg er målløs, jeg er forbløffet, jeg er helt feid av banen, sa Mars-prosjektets vitenskapelige leder Steve Squyres.

- Opportunity har landet i et forunderlig, fremmedartet landskap, tilføyde han.

Kontakt
De sensasjonelle bildene fra kjøretøyet Opportunity Rover satte fart i arbeidet for å få full teknisk kontroll " Spirit Rover". Amerikanerne fikk kontakt med "Spirit Rover" igjen fredag, etter to døgns illevarslende taushet.

Men mandag morgen norsk tid var det klart at romadministrasjonen NASA kan feire en historisk triumf med den dobbelte sondeferden til Mars. For Steve Squyres, som i 1987 satte fram det opprinnelige forslaget om en slik ubemannet ferd, er triumfen ekstra søt.

Amerikanske vitenskapsfolk mener prosjektet faglig sett har vært vel verdt innsatsen på 820 millioner dollar eller vel 5,6 milliarder kroner.

- Dette er jackpot, vi har vunnet den store gevinsten, sier Larry Soderblom i USAs geografiske oppmåling.

«Hull-i-ett»
Det vitenskapelige utbyttet av dobbeltferden er stort, selv om NASA ikke skulle få samme resultater fra Spirit Rover, mener ekspertene.

- Hvis dette var golf, kunne vi snakke om «hull-i-ett», og det med et slag på 4,5 millioner kilometer, jublet Steve Squyres søndag.

Opportunity landet i inne i et lite, grunt krater, med en diameter på rundt 20 meter og med to meter høye vegger. Bildene viser noe geologer tror må være grunnfjell bare noen få meter fra landingsstedet.

Området inneholder trolig store mengder av et krystallaktig, jernholdig mineral som kalles hematitt. På jorda dannes hematitt vanligvis i nærheten av vann, og hvis det fins vann på Mars, er en av de viktigste forutsetningene for liv til stede.

(NTB-AFP-Reuters)

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen