Gå til sidens hovedinnhold

Her avgjøres Kristinas skjebne

På mandag skal Gulating Lagmannsrett avgjøre om behandlingen av fire år gamle Kristina skal fortsette.

- Etter det jeg kan forstå har ikke denne saken noen parallell i Norge. Systemet settes på nye prøver, sier Arnfinn Bårdsen til TV 2 Nyhetene.

Han er en av tre lagdommere som skal ta stilling til saken. Foreløpig har lagmannsretten satt av to dager til saken.

Kan havne i Høyesterett
- Etter planen og avtalene med advokatene vil dette foregå sånn at vi har bevisførselen på mandag, og så vil i hvert fall deler av tirsdagen gå med til prosedyrer. Altså en oppsummering og gjennomgang av de juridiske sidene i saken, sier Bårdsen.

Lagmannsretten skal ta stilling til om Kristinas far, Oddmund Hjartåker, skal få anledning til å få saken prøvd i rettssystemet.

- Jeg vil anta at vi tidligst vil ha en kjennelse i slutten av uken, og kanskje mer realistisk over helgen, sier Bårdsen.

Uansett hvilken kjennelse lagmannsretten kommer frem til kan saken gå helt til Høyesterett.

- Lagmannsrettens kjennelse vil kunne påkjæres videre til høyesteretts kjæremålsutvalg. Og kan dermed i teorien bringe oss inn for Høyesterett, sier Bårdsen.

Får støtte fra biskop
Oddmund Hjartåker bør få den tida han trenger, mener biskop i Bjørgvin Ole D. Hagesæther. Han er kritisk til hastverket legene har med å koble fire år gamle Kristina fra pustemaskinen.

- Han skal ha med seg dette og vite med seg selv gjorde jeg rett eller gjorde jeg ikke. Kjempet jeg for Kristina eller gjorde jeg det ikke. Og den kampen må han få gjøre ferdig slik at han følelsesmessig kan legge noen ting på plass, det er den tiden jeg ber om, sier Ole D. Hagesæther til TV 2 Nyhetene.

Kristinas far, Oddmund Hjartåker, hevder han aldri har fått tid og rom - bare få dager etter raset ønsket legene å skru av maskinene.

- Det var tre dager før begravelsen til min kone, at de sa at de ville avslutte behandlingen av Kristina og la barnet dø, sier Oddmund Hjartåker.

- Jeg tror at når Haukeland evaluerer dette, så vil de se på den sammenkoblingen, det sier seg selv at dette var ikke noe heldig tidspunkt, sier Ole D. Hagesæther.

Biskopen mener legene bør ha det siste ordet.

- Jeg kan ikke orke som far å skulle ha det på meg at jeg bestemt at nå skulle det siste livstegn tas vekk, det blir så svært å bære, det må legges på noen andre. Det var medisinerne som mente det, det var legene som sa det - og det tror jeg er psykologisk helt nødvendig, sier han.

Taushetsplikt
Haukeland universitetssjukehus viser til taushetsplikten, og vil ikke kommentere saken.

- Noen vil oppfatte det som urettferdig at Haukeland ikke blir fridd fra taushetsplikten, slik at de kan forsvare seg?

- Saken skal altså føres i retten og ikke i media, vi frykter at dersom man opphever taushetsplikten, så vil det komme partsinnlegg, sier advokat Tor Lars Onarheim.

- Du føler ikke at dere har prosedert saken i media?

- Vi har prøvd å unngå det. Vi har prøvd å gjøre rede for at det er en tivist og hva tvisten går ut på, uten å komme inn på de ulike partsinnleggene, sier Onarheim.

Reklame

Vi har testet 20 påskeegg - sjekk hvilke som får best karakter

Kommentarer til denne saken