Nordmenn klager ofte høylytt over tyngende avgifter og tungt skattetrykk. Samtidig er vi så slepphendte i trafikken, at vi bare i løpet av 2007 punget ut med over 0,7 milliarder kroner i bøter og forelegg.

Av denne summen sto fotoboksene for 363 millioner kroner, og fordelingen på landsbasis er svært variabel.

Se landsoversikten nederst i artikkelen

Selv om det er bilistene i Hordaland som ble knipset oftest i 2007 (17.942 ganger), var det fotoboksene i Romerike som bidro med størst pengebeløp til statskassen.

Trenger vi fotoboksene?
-Si din mening nederst i artikkelen

Med over 43 millioner kroner topper Romerike politidistrikt statistikken foran Follo med drøyt 39 millioner kroner.

På Romerike måtte hver fartssynder i snitt betale 2.492 kroner for et bilde, mens bilistene i Follo i snitt måtte ut med 2.944 kroner for å ha vært for ivrig på gasspedalen.

Dyrest og billigst i vest
Men selv om «bare» 1.254 bilister ble fotografert i Haugaland og Sunnhordaland, kan det virke som det er der overskridelsen er størst. I snitt måtte nemlig råkjørerne i dette distriktet betale hele 3.474 kroner per forelegg.

Det er kanskje ikke overraskende at det er bilistene på Sunnmøre som er mest forsiktige forbi fartsboksene. Der er nemlig gjennomsnittsboten på bare 1.803 kroner.

«Det er viktig at folk er klar over at fotoboksene er et ulykkesdempende tiltak»

Politioverbetjent Ståle Syvertsen

Mot tragedier
Leder for trafikkseksjonen ved Romerike politidistrikt, politioverbetjent Ståle Syvertsen, er ikke spesielt stolt over å bidra med det største pengebeløpet til statskassen.

- Det er viktig at folk er klar over at fotoboksene er et ulykkesdempende tiltak, og ikke en innretning for å skaffe penger til noen, understreker Syvertsen overfor Nettavisen.

- En ting er at en trafikkulykke koster mye penger, men det som er viktigere er den tragedien det innebærer for de involverte, sier han videre.

Fotoboksene er satt opp på spesielt ulykkesbelastede strekninger, og Syvertsen oppfordrer derfor bilistene til å være ekstra våkne og oppmerksomme på de strekningene der boksene står.

For enkelte distrikt kan tallet øke noe på grunn av saksbehandlingstiden.

Som en liten kuriositet kan det kanskje nevnes at det i 2003 ble utstedt 17.207 forelegg fra fotobokser i hele Norge, som ga til sammen drøyt 27 millioner kroner til statskassa. Fire år senere er altså beløpet 363 millioner kroner.

Les mer om bil og trafikk i Bilmagasinet