Gå til sidens hovedinnhold

Her bodde hun

I en liten hytte på Nesodden bodde Barbora Skrlova (33). Hun fortalte naboene at hun led av en alvorlig hudsykdom.

NESODDEN (iOslo.no) Da iOslo.no oppsøkte hytta hvor den 33 år gamle kvinnen bodde i flere måneder på Nesodden torsdag, var det helt ryddet og vasket. Det er ingen spor igjen etter den tsjekkiske familien som flyttet dit, og det alle trodde var en gutt på 13 år som het Adam.

Inne i den lille hytta er alle eiendeler fjernet. Bare et piano står igjen. På Marienlyst skole i Oslo imponerte «Adam» lærere og elever med sitt vakre pianospill. I virkeligheten var det den 33 år gamle Barbora Skrlova som spilte.

Vet du mer om denne saken? Send en e-post til tips@ioslo.no.

Resten av den tsjekkiske familien bodde i et hovedhus på eiendommen.

Naboene stusset
I slutten av juli 2007 oppdaget Israela Agress, som bor i området, at det gikk en ungdom på naboeiendommen på Fjordvangen på Nesodden. Hun snakket med personen, og fikk beskjed om at han var en 14 år gammel gutt som skulle flytte inn, og at resten av familien kom snart.

Det Agress ikke visste var at denne gutten i virkeligheten var 33 år gamle Barbora Skrlova, kvinnen som har vært på rømmen fra tsjekkisk politi siden mai i fjor i forbindelse med en grov barnemishandlingssak.

- Jeg og kjæresten min klarte ikke å bestemme oss for om det var en gutt eller jente, og da vi spurte hva han drev med, svarte han at han «var bare 14 år og skulle gå på skole - ikke jobbe». Det er jo vanskelig å se hvor gamle folk er, forteller nabokvinnen Agress til iOslo.no.

Den 14 år gamle gutten var helt alene på eiendommen i flere dager i juli. Agress ble bekymret igjen og fikk forsikringer fra Adam om at «familien kom i morgen». Flere dager senere dukket familien endelig opp på Nesodden.

- Jeg så at det ene barnet familien hadde med seg var handikappet. Senere har jeg lest at man trodde den bortførte Adam var autist, men det var jo familiens egentlige sønn som var autist. Og den som faktisk var handikappet var omtrent 13 år gammel, forteller hun.

Bekymret
Agress bekymret seg for gutten som hadde så altfor mye klær på seg - mens det var varmt ute. Med mange plussgrader ved fjorden bestemte Agress seg for å finne ut hvorfor han var så påkledt. Igjen måtte den tsjekkiske familien dikte opp det som trolig var løgner for nabokvinnen:

- Han hadde lue og klær fra topp til tå, og det var veldig varmt. Men faren i familien forklarte at Adam måtte ha på seg mye klær, for han «tålte ikke sol». Stakkars familie, tenkte jeg, de hadde to syke barn, sier hun og rister på hodet.

Kunne ikke ta av seg
Men det hun ikke visste var at Adam egentlig var den 33 år gamle kvinnen fra Tsjekkia.

Agress og kjæresten bekymret seg for gutten, og kjørte Adam jevnlig til og fra Nesoddtangen, som var guttens vei til Marienlyst skole - hvor han var elev.

- Vi var jo naboer, så det var helt naturlig å kjøre gutten hjem når vi så ham på kaia.

Familien ble borte
Agress forteller at familien gikk turer, men at Adam aldri var med dem. Men så skjedde noe som forandret situasjonen helt:

- Plutselig en dag var familien borte. Det kan ha vært i september, forteller hun.

Men selv etter at kona og barna forsvant, observerte hun Adam i nabohuset. Tiden gikk, og hun tenkte ikke noe mer på verken kjønn eller sykdom til naboen.

- Adam var veldig rar. Men han var reflektert og intelligent. En søt gutt, sier hun.

Etter de voldsomme oppslagene de siste dagene føler hun seg lurt.

- At gutten var en 33 år gammel kvinne hadde jeg aldri trodd. Vi er blitt grundig lurt, sier Agress.

«Faren» var teaterinstruktør
Den 43 år gamle familiefaren fra Tsjekkia, som naboene trodde hadde kommet til Nesodden med kona og barna, satt hele jula i varetekt, siktet for overgrep mot det man trodde var den 13 år gamle sønnen hans. Han ble løslatt av Oslo-politiet i går, etter at det ble klart at hans virkelige 13 år gamle sønn var i Tsjekkia i beste velgående, og at han trolig aldri var blitt utsatt for noen overgrep.

Ifølge tsjekkiske medier jobbet 43-åringen som dramaturg ved et teater i en by i Tsjekkia fram til i fjor sommer. Da sa han plutselig opp jobben sin, og tok med seg kona og sine tre barn til Nesodden. Han skal være en venn av faren til Barbora Skrlova, som det hevdes at er en lederskikkelse i sekten man kobler opp mot barnemishandlingssaken og Barbora Skrlova.

Denne sekten er beskrevet som et utbrytersekt av «Gralbevegelsen», på tsjekkisk Hnuti Gralu, som har som hovedtese at alle sykdommer og plager kan helbredes spirituelt gjennom gode handlinger. Sekten skal ha brutt med denne bevegelsen for elleve år siden, men baserer store deler av sin tro på det samme grunnlaget.

Flere av sektens medlemmer sitter nå fengslet i Tsjekkia, tiltalt for svært grov barnemishandling.

Torsdag ble også Skrlova satt i varetekt av en tsjekkisk dommer. Hun skal nå undersøkes av en psykiater, siden hun opptrer som et barn.

Les flere nyheter på iOslo.no

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping