Gå til sidens hovedinnhold

Her bor Edith (87) - der bor fangene

Mens fangene i Halden får boltre seg med «hotellstandard», må Edith Halvorsen bo på et nedslitt dobbeltrom.

- Jeg blir forbannet, sier sønnen til 87-åringen.

Mandag skrev Nettavisen om åpningen av nye Halden fengsel, der cellene har flislagt bad og flatskjerm-TV. Totalt har det kostet 1,3 milliarder kroner å bygge fengslet, og veggene er utsmykket med kunst for 6,1 millioner kroner.

Dette får Willy Halvorsen til å reagere kraftig. Kontrasten er nemlig veldig stor til rommet til hans 87 år gamle mor, på Modumheimen sykehjem i Modum kommune.

- Forskjellene er jo skrikende, sier Halvorsen, tydelig forbannet.

Les også: Her er det nye «luksusfengselet»

- Jeg blir forbannet
Halvorsen forteller at han reagerte spontant da han så bildene av de nye fengslet i Nettavisen.

- Jeg blir forbannet over at de bruker ressursene på dem som skader samfunnet, og ikke på dem som har bygget det opp. De bruker ressursene på feil sted, rett og slett, på dem som ikke har fortjent det, sier han.

Edith Halvorsen kan ikke lenger bo hjemme, og i oktober i fjor fikk hun fast plass på sykehjemmet i hjemkommunen. Men noe enerom har hun ikke fått. I stedet deler hun et lite rom med en annen beboer.

Se bilder fra det nye fengslet nederst i saken

- Dusjer hver 14. dag
Rommet er gammelt og slitt, er uten bad og mellom de to sengene er det bare et lite, tynt forheng.

- De har felles klosett, og rommene har ikke noe eget bad. Derimot har de et fellesbad som 20 personer deler, og er de heldige blir de dusjet hver fjortende dag, forteller sønnen til Nettavisen.

Til sammenligning er de nye fengselscellene i Halden 12 kvadratmeter store, og hver celle har et eget, flislagt bad på 2 kvadratmeter.

- Fangene blir jo premiert når de får en slik standard. Kontrasten er veldig stor, sier Halvorsen.

- Hva synes moren din om å bo slik?

- Hun er veldig klar på at hun ikke liker å være to på rommet. Men de eldre er jo tålmodige, sukker han.

Les også: - Standarden er altfor god

- Vondt å se
Halvorsen synes det er trist å se at de eldre må leve sine siste år så uverdig.

- Det er vondt å se at de ligger på dobbeltrom og mistrives. For dette har veldig mye med trivsel å gjøre, og det er viktig at de har det bra, påpeker han.

Beboeren hans 87 år gamle mor deler rom med, er en kvinne hun ikke engang kjenner.

- Den ene fryser, mens den andre vil lufte. Den ene vil sove, mens den andre får besøk. Det er ikke rart det blir konflikter, sier Halvorsen.

- Nekter å bruke penger
Han mener det er noe virkelig galt med samfunnet når kommunen sier de ikke har råd til å gjøre noe med det nedslitte sykehjemmet, særlig når han ser bildene fra det nye «luksusfengselet» i Halden.

- Politikerne nekter å bruke mer penger på eldreomsorgen, men her i Vikersund har vi en hoppbakke, Vikersundbakken, og der har de jo lovet at de skal bruke ti millioner kroner til å bygge om bakken, sier han.

- Det er helt opplagt at de eldre ikke blir prioritert, sier Halvorsen.

Han mener ansvaret ligger på kommunalt nivå, men også på regjeringsnivå, fordi det overføres for lite penger til kommunene.

- Man kunne jo brukt noen hundre millioner kroner mindre på fengselet, og i stedet benyttet de på eldreomsorgen, sier Halvorsen til slutt.

- Straffen er å være innelåst
Statssekretær i Justisdepartementet Terje Moland Pedersen påpekte mandag overfor Nettavisen at det er frihetsberøvelsen - det å sitte innelåst på cellen fra 20.00 hver kveld til 08.00 hver morgen - som er straffen - ikke lav kvalitet på fengselet.

- Vi vil gjøre straffegjennomføringen på en sånn måte at vi kan hindre tilbakefall, med god bygningskvalitet og gode forhold, sa Moland Pedersen.

Han synes det er ille at folk stiller spørsmålstegn ved kvaliteten på fengselet og tror ingen kunne tenke seg å bo i Halden Fengsel frivillig.

- Vi bruker kunnskapen og materialene vi har i 2010. Alle valg av materiale er gjort med tanke på hygiene, renhold og at fengselet skal være slitasjesterkt, sa han.

2940

Kommentarer til denne saken