Butikksjefen på den lokale Brio-butikken i Hammerfest fjernet straks lekeballene fra hyllene, men grossisten som leverer produktet til lekebutikker over hele landet, ble ikke like bekymret.

Les saken og se video i Finnmark Dagblad her.

Etter å ha stukket hull på lekeballene konstaterte brannmester Arild Johansen i Hammerfest at det luktet en type olje. Det gikk ikke å fyre på oljen direkte med lighter, som betyr at innholdet ikke er lett antennelig, men brannmesteren ble likevel bekymret. For oljen lot seg antenne ved hjelp av et papirstykke.

- Å antenne matolje med lighter er også vanskelig, men dersom denne oljen trekker inn i klærne til barn, som etterpå kommer borti åpen ild som for eksempel et stearinlys, så vil klærne fungere som veiken i et oljelys. Akkurat som papirstykket, fastslår brannmester Johansen, mens det knitrer fra oljen som brenner også etter at papirstykket er brent opp.

- Er skremmende
- Slike lekeballer anbefaler jeg at voksne tar hånd om straks og kvitter seg med før vi har en katastrofe, advarer altså brannmesteren etter å ha satt fyr på innholdet. På emballasjen som lekeballene ligger i butikkhylla i står det at den er godkjent for barn fra tre år.

- Jeg synes dette er skremmende. Det skal ikke være parafin eller olje i barneleker, fastslår butikksjef Harald Mathisen hos Brio Hammerfest. Han ryddet umiddelbart hylla for de grønne lekeballene med fotball i, og butikksjefen skar også selv hull i en annen type lekeball for å sjekke innholdet i den. Men innholdet som sprutet ut fra denne luktet og så ut som bare vann.

Finnmark Dagblad skriver i dag om en treåring som klarte å tilgrise både hender og klær med det parafinluktende stoffet fra en annen lekeball med et "øye" i. Også den er solgt hos minst to butikker i Hammerfest i sommer.

- Vi fikk ikke fyr på oljen
Daglig leder Tore Hansen hos leketøysdistributøren Fritz Hansen AS i Bergen, som har levert den grønne ballen til lekebutikker over hele landet, mener det ikke er grunn til bekymring og viser til at lekeballen er godkjent for salg i Norge.

- Innholdet i vår ball er vanlig vann tilsatt en type olje, men vi selger mange forskjellige baller, og de fleste inneholder bare vann, forklarer han. Han lover likevel å bestille en ny testrapport. Ifølge distributøren forsøkte også de i går å sette fyr på innholdet i en lekeball av samme type som brannvesenet i Hammerfest testet, og hevder at de ikke klarte å få fyr.

- Jeg tror ikke at foreldre skal bekymre seg. Disse sprettballene er enormt sterke, og er vanskelig å lage hull i. Dessuten tviler vi på at det er noe farlig i stoffet. Det er vi temmelig sikre på, fastslår altså daglig leder Tore Hansen.

Brannmesteren i Hammerfest testet i tillegg innholdet i en ball med et "øye" i, som også hadde brennbart innhold, men her har ikke Finnmark Dagblad lyktes å finne fram til leverandør.

Les flere saker i Finnmark Dagblad her